Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari junta továbbra is kap fegyvereket külföldről

2022. 02. 23.

Oroszország, Kína és Szerbia továbbra is ellátja fegyverekkel a Mianmarban egy év óta hatalmon lévő katonai vezetést, amely a civil lakosság ellen is használja ezeket – állapította meg az ENSZ mianmari különmegbízottja kedden Genfben bemutatott új jelentésében.

Tom Andrews emiatt az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) sürgős összehívását és határozat elfogadását javasolta arról, hogy legalább olyan fegyvereket ne szállíthassanak a juntának, amelyet a civilek ellen vethet be. Nevezetesen Oroszország és Kína harci gépeket és páncélozott járműveket, Szerbia pedig rakétákat és tüzérségi fegyvereket adott el Mianmarnak az elmúlt egy évben – olvasható a jelentését bemutató közleményben.

A dokumentumban konkrétan szerepel például a JF-17 típusjelű harci gépek szállítása, amelyeket Kína Pakisztánnal közösen gyárt. Andrewsnak állítása szerint tudomása van arról, hogy Pakisztán éppen most fog lőszert és rakétákat szállítani Mianmarnak ezekhez a gépekhez, valamint aknagránátokat és gránátvetőket is.

Oroszországgal kapcsolatban azt emelte ki, hogy mint régen, az elmúlt egy évben is kötött fegyverszállítási szerződéseket Mianmarral páncélozott szállítójárművekről, harci gépekről és drónokról. Szerbia pedig rakétákat, tüzérségi fegyvereket és lőszert szállít a mianmari katonai vezetésnek. A puccs előtt szállított fegyvert az országnak Ukrajna, Izrael és Dél-Korea is – jegyezte meg.

Andrews az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által felkért, független emberi jogi jelentéstevő, volt amerikai kongresszusi tag – jegyezte meg az AFP hírügynökség, illetve azt, hogy a BT-ben Oroszország és Kína vétójoggal rendelkezik. Mint a jelentéstevő írta, tudja, hogy felhívásának nem sok eséllyel lesz foganatja a fegyverszállítással kapcsolatban általában, de legalább a civilek elleni katonai támadásokat meg kellene akadályozni.

Andrews a katonai hatalomátvétel február 1-jei évfordulóján arról számolt be, hogy az utóbbi hónapokban a korábbiaknál még több információt kapott tömeggyilkosságokról, kórházak, humanitárius szervezetek elleni támadásokról, falvak bombázásáról, felgyújtásáról. „A katonai junta úgy működik, mint egy bűnszövetkezet, gyilkol, kínoz, elrabol, elűz embereket a lakhelyükről, miközben ráteszi a kezét az ország minden jövedelmére, vagyonára, ezért a nemzetközi közösségnek hatékony lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy megfossza a hadsereget e bevételektől, a fegyverutánpótlástól és az elismertség minden formájától” – szögezte le. Már akkor kifogásolta, hogy a BT nem vezetett be teljes fegyverszállítási embargót Mianmar ellen. „A mianmari nép többet érdemel ennél az ENSZ-től és a nemzetközi közösségtől” – mondta.

Nicholas Koumjian, a mianmari ügyek kivizsgálását irányító emberi jogi ENSZ-megbízott pedig arról számolt be akkor, hogy feltehetőleg több mint ezer embert öltek meg a puccs óta olyan körülmények között, amelyek emberiesség elleni, illetve háborús bűncselekménynek tekinthetők. „A biztonsági erők több ezer polgári személyt tartottak fogva úgy, hogy felmerül az önkényes fogva tartás, a kínzás, a nemi erőszak és az emberölés megalapozott gyanúja, de naponta újabb információk és bizonyítékok kerülnek az aktáinkba” – állt a jelentésében.

Az egyik helyi civil szervezet szerint – amely az erőszak, a kínzás és az ítélet nélküli kivégzések eseteiről gyűjt adatokat – a puccs óta csaknem 1500 civilt öltek meg, és közel 12 ezret vettek őrizetbe. Több százezer ember kényszerült lakhelye elhagyására.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑