Cadmus fordítás Cadmus

A mianmari katonai vezetés a Facebook felfüggesztését sürgeti

2021. 02. 04.

A Facebook ideiglenes felfüggesztésére szólította fel a mianmari közlekedési és hírközlési minisztérium a helyi szolgáltatókat nem sokkal azt követően, hogy a közösségi oldalon szerveződött polgári engedetlenségi mozgalom a katonai hatalomátvételt bírálta.

A tárca vasárnapig kérte az oldal felfüggesztését azzal az indokkal, hogy az ott megjelenő tartalmak növelik a bizonytalanságot az országban.

Jóllehet a szolgáltatók a felszólítást egyelőre nem kommentálták, a Facebook egyik szóvivője nem sokkal később újságíróknak azt mondta, valóban akadozást észleltek a szolgáltatásban, egyúttal felszólították a mianmari hatóságokat, állítsák vissza az oldalt.

Az ország hadserege hétfőn, a parlament ülése előtt néhány órával vette át a hatalmat, és őrizetbe vette Aung Szú Kjit, Mianmar de facto vezetőjét, illetve több magas rangú politikust is. A lépést azzal indokolták, hogy a kormány nem reagált a katonaság feltételezett választási csalásokkal kapcsolatos panaszaira.

A hatalomátvételt követően a Facebookon polgári elégedetlenségi mozgalom alakult, amely elsőként számolt be arról, hogy szerdán 70 mianmari kórház egészségügyi személyzete lépett sztrájkba, tiltakozva a hatalomátvétel ellen.
Délkelet-Ázsiában Mianmar az egyik leginkább koronavírus-sújtotta ország, a Covid-19-nek pedig már több mint 3100 igazolt halálos áldozata van.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑