Cadmus fordítás Cadmus

A migrációs válság miatt általános sztrájk kezdődött Leszboszon

2017. 11. 21.

A legtöbb üzlet, az iskolák és a községi hivatalok zárva maradtak hétfőn Leszboszon, a görög szigeten lévő menekülttáborban uralkodó állapotok elleni tiltakozásul. Az általános sztrájkot Szpírosz Galinosz polgármester hirdette meg.

Délelőtt több százan vonultak utcára. „Tehermentesítsétek szigetünket, az emberek nyomorúságos körülmények között élnek”– hirdetik a transzparensek.

„Leszbosz nem egy nyitott börtön”

– mondta Galinosz a görög sajtónak hétfőn.

Hozzátette: lehetetlen, hogy a székváros, Mitilíni térségében több mint 8300 migránsnak és menekültnek kelljen két menekülttáborba zsúfolódva élnie, amelyeket mindössze harmad ennyi ember befogadására terveztek. Sürgősen a szárazföldre kell őket szállítani – húzta alá Galinosz.

Zavargások törtek ki

A sziget egyik menekülttáborában vasárnap este zavargás tört ki, amiről szemtanúk számoltak be a görög televízióban. A polgármester szerint a migránsoknak hónapokon át kell várakozniuk menedékkérelmi eljárásuk elbírálására, ráadásul folyamatosan jönnek újabbak is. A menedékkérőknek a szigeteken kell kivárniuk a hatóságok döntését.

Idén még több migráns érkezett

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint júliusban, augusztusban és szeptemberben 27 százalékkal több migráns érkezett a török partokról Görögországba a tavalyi év azonos időszakához képest. Októberben pedig 4134 migráns érkezett, míg 2016 azonos hónapjában csak 2970.

A 2015-ös migrációs hullámnak, amikor naponta több ezer menekült és migráns érkezett Európába, az uniós–török menekültügyi egyezménnyel és a balkáni útvonal lezárásával sikerült gátat szabni. A tavaly tavasszal létrejött megegyezés értelmében az Európai Unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és minden visszaküldött szíriai helyett az unió legálisan befogad egy-egy szíriai menekültet Törökországból.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑