A milánói operaház mégsem fogadja el Szaúd-Arábia pénzét

Felmondja a Szaúd-Arábiával kötött szponzori szerződést a milánói operaház, a már kifizetett pénzt visszautalják.

A milánói operaház úgy döntött, mégsincs szüksége Szaúd-Arábia támogatására. Legalábbis nem olyan áron, amilyet előzőleg elfogadott. A La Scala igazgatótanácsának belső vitái már hetek óta tartottak, végül hétfőn egyhangúlag döntöttek, és elvetik a dúsgazdag muszlim királyság támogatását. Ezt a milánói polgármester, Giuseppe Sala jelentette be, aki amúgy a milánói Scala igazgatótanácsának elnöke. A szponzori szerződés alapján Szaúd-Arábia
5 év alatt 15 millió euróval támogatta volna a világhírű operaházat, cserébe a tekintélyelvű rezsim kulturális minisztere helyet kapott volna az igazgatóságában. Az együttműködés részeként konzervatórium létesült volna Rijádban, és bemutatták volna a szaúdi fővárosban Verdi Traviata című operáját.

A szponzori szerződés értelmében a rijádi kormány már átutalta a támogatás első részletét, 3,1 millió eurót egy letéti számlára, de ezt az olaszok visszaküldik Szaúd-Arábiának. Giuseppe Sala polgármester azt is jelezte, hogy megvizsgálják, milyen más lehetőségek vannak az együttműködésre.

Az operaház osztrák főintendánsa, Alexander Pereira által nyélbe ütött szponzori szerződést heves bírálatok érték Olaszországban az emberi jogok védelmezői és politikusok, köztük a kormányon lévő Liga tagjai részéről. Attilio Fontana, Lombardia tartomány Liga-párti elnöke egyenesen lemondásra szólította fel az operaház művészeti vezetőjét, Pereirát, akit „aggasztó könnyelműséggel” vádolt, és azzal, hogy az igazgatóság állásfoglalását meg sem várva döntött az ügyben. Matteo Salvini Liga-párti miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter is úgy gondoltta, hogy nem szabad pénzt elfogadni ilyen vitatott országtól.

A La Scala munkatársainak egy része hétfőn a kirúgással is meg fenyegetett Pereira mellett tüntetett az operaház előtt, hangoztatva, hogy egyetlen más intendáns sem tudott volna olyan sok támogatást gyűjteni, mint ő. Az igazgatótanács elnöke, Giuseppe Sala leszögezte, hogy bár az intendáns naivan járt el szponzorok után kutatva, mindig az operaház érdekében cselekedett, ezért szó sem lehet a menesztéséről, Pereira kitölti 2020 februárjáig szóló mandátumát.

MTI, Origo.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑