2018. 02. 16.

A moszkvai patriárkátus segélyszállítmányt küldött szíriai menekülteknek

77 tonna élelmiszer: liszt, cukor, búza, száraztészta, napraforgó olaj, tejpor, hal- és húskonzerv teszi ki azt a példa nélküli szállítmányt, melyet a moszkvai ortodox pátriárkátus küldött a múlt héten Szíria és Libanon menekülttáborai megsegítésére – adja hírül az Osservatore Romano vatikáni napilap keddi száma, hivatkozással a moszkvai pátriárkátus külkapcsolatokért felelős osztálya jelentésére.

Első alkalommal történt, hogy orosz keresztény közösségek vezetői oroszoszági muzulmán közösségekkel karöltve ilyen magas szinten közös segélyakciót valósítottak meg, a szíriai háború kezdete óta.

A segélyakció kezdeményezője Hilárion volokalamszki metropolita, aki Kirill moszkvai pátriárka áldásával és a keresztények közötti kapcsolatokért felelős Sztjepan szerzetes-elöljáró szervezőmunkájával összefogta a más felekezetek pozitív hozzáállását.

A karitász akcióban részt vett többek között a helyi katolikus egyház támogatása mellett az örmény apostoli egyház, egyéb oroszországi protestáns felekezetek, valamint muzulmán közösségek is. Az akció különlegessége, hogy nemcsak a gyűjtés valósult meg közös keresztény-muzulmán kezdeményezéssel, hanem Szíriában és Libanonban ugyancsak keresztény-muzulmán közös szervezés oldott meg az adományok szétosztásának sokszor rendkívül kényes feladatát.

A száraz élelmiszert 25 kilós csomagokba osztották szét, melyeket egy-egy családhoz juttattak le, hogy így fedezzék azok két-három hetes alapvető élelmiszer igényét.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑