A NAÜ magyarázatot követel Irántól a be nem jelentett létesítményeiben kimutatott uránnyomokról

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn magyarázatot követelt Irántól egyes be nem jelentett létesítményeiben kimutatott uránnyomokról.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója a szervezet kormányzótanácsának ülésén kijelentette, hogy az iszlám köztársaságnak minden további halogatást mellőzve információt kell nyújtania az ügyben.

Grossi szerint Irán már hónapok óta hallgat a pótlólagos szakértői ellenőrzés során talált három létesítményében talált sugárzó részecskékről.

A főigazgató komolynak nevezte a fejleményeket. “Egy nagyon fejlett és becsvágyó atomprogrammal rendelkező országról van szó, amely már szinte fegyverképes szinten dúsít uránt” – hangsúlyozta.

“A tárgyilagosság kedvéért el kell mondanom, hogy az iráni kormány ismételten készségét fejezte ki az együttműködésre és arra, hogy választ nyújt a szervezet kérdéseire, de eddig még nem tett így. Remélem ez meg fog változni, de egészen mostanáig nem volt kézzel fogható előrelépés az ügyben” – húzta alá Grossi a tanácskozást követően újságíróknak nyilatkozva.

Teheránt már régóta azzal gyanúsítják, hogy titokban atomfegyvert fejleszt. Irán ugyanakkor azzal érvel, hogy orvosi célokra dúsít magas fokon uránt.

A NAÜ május végi adatai szerint Irán több mint 3200 kilogramm – különböző tisztasági fokú – uránnal rendelkezik, ami 16-szorosa az úgynevezett atomalkuban számára engedélyezettnél.

Bécsben április elején kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz, amelynek értelmében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját az ellene elrendelt nemzetközi szankciók fokozatos csökkentése, illetve feloldása fejében.

Az atomalkut 2018-ban az akkori amerikai elnök, Donald Trump egyoldalúan felmondta, azzal vádolva Iránt, hogy nem tartotta magát a megállapodásban foglalt kötelezettségeihez, egyúttal visszaállította a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat Iránnal szemben. Az iszlám köztársaság válaszul korlátozta az atomalkuból fakadó egyes kötelezettségei teljesítését, legutóbb pedig korlátozta a NAÜ ellenőreinek tevékenységét létesítményeiben.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑