A nemzeti kisebbségek is részt vesznek a mianmari tiltakozásokon

Ismét ezrek tüntettek szerdán Mianmarban a junta ellen, a megmozdulásokon nagy számban vettek részt nemzeti kisebbségek is, amelynek tagjai egyebek közt a 2008-ban elfogadott, a hadsereg által írt alkotmány eltörlését és szövetségi állam kialakítását is követelték.

Az ország legnépesebb városában, Rangunban a legnagyobb tiltakozó csoportot a nemzeti kisebbségiek tették ki, akik az országszerte zajló tiltakozások fő követelései – a junta eltávolítása a hatalomból és a politikai foglyok szabadon bocsátása – mellett a 2008-as alkotmány eltörlését és Mianmar szövetségi állammá való alakítását sürgették.

A délkelet-ázsiai országban az etnikai kisebbségek, elsősorban a muszlim rohingják helyzete a Mianmarban 10 éve kezdődött demokratikus átalakulás nyomán sem javult, rohingja szervezetek azonban a február 1-i katonai puccs óta többször leszögezték, hogy szenvedéseikért elsősorban a hadsereget okolják.

Helyszíni beszámolók szerint sok tüntető a nagykövetségek elé vonult, a legtöbben Indonézia ranguni nagykövetsége előtt gyülekeztek, ahol már második napja tartanak a demonstrációk. A Mianmart is tagjai közé soroló a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országai közül ugyanis Indonézia vállalta, hogy közvetít a mianmari konfliktusban, ám aktivisták attól tartanak, hogy a juntával való bármilyen tárgyalás egyet jelent annak legitimálásával.

Sokan tüntettek a thaiföldi nagykövetség előtt is, mert Bangkok nem sokkal korábban azt közölte, hogy Prajuth Csan-Ocsa thai miniszterelnök találkozni fog a junta külügyminiszterével.

Tüntetéseket jelentettek Mandalajból is, ahol diákok, buddhista szerzetesek és tanárok ülősztrájkba kezdtek. Mianmarban a hadsereg február 1-én vette át erőszakkal a hatalmat, börtönzött be civil politikai vezetőket, de mindeddig nem tudta megakadályozni a mindennapos tüntetéseket és a polgári engedetlenségi mozgalmat. A rendőrség többször éles lőszerrel is a tömegbe lőtt, a demonstrációknak már több halálos áldozata van.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑