Cadmus fordítás Cadmus

A nigeri lázadók közölték az USA-val, hogy megölik a megbuktatott elnököt, ha beavatkoznak

2023. 08. 10.

A nigeri lázadók közölték Victoria Nulanddal, az amerikai külügyminisztérium helyettes vezetőjével, hogy megölik Mohamed Bazoum elnököt, ha beavatkoznak – jelentette az Associated Press hírügynökség.

“A nigeri junta azt mondta egy magas rangú amerikai diplomatának, hogy megölik a megbuktatott elnököt, Mohamed Bazoumot, ha a szomszédos országok megpróbálnak katonailag beavatkozni, hogy visszaállítsák a hatalomba” – írta a hírügynökség.

Nuland a héten Nigerben tett látogatása során értesült a Bazoumot ért fenyegetésről – pontosított az AP.

Július 26-án a nigeri elnöki gárda harcosai megjelentek az országos televízióban, és bejelentették Mohamed Bazoum államfő leváltását, a határok lezárását és kijárási tilalom bevezetését. Ezt megelőzően a gárdisták blokád alá vették a fővárosban, Niameyben található elnöki palotát. A gárda parancsnoka, Abdurahman Tchiani tábornok a Nemzeti Megmentési Tanács vezetőjeként lépett fel a televízióban. A hadsereg parancsnoksága szolidaritást vállalt a lázadókkal. Az elnököt továbbra is a rezidenciáján tartják fogva. Számos vezető és az ECOWAS regionális szervezet elítélte a puccsot.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) elnöke és Bola Tinubu nigériai elnök csütörtökön azt mondta, hogy engedélyezi az erő alkalmazását az afrikai országban kialakult helyzet megoldására.

Előző este érkeztek jelentések a nigériai nemzeti gárda létesítményeire mért francia katonai csapásokról. A RIA Novosztyi tudósítója szerint ennek ellenére a fővárosban, Niameyben továbbra is nyugodt a helyzet.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑