Cadmus fordítás Cadmus

A nigériai Boko Haram egy része hűséget esküdött az Iszlám Államnak

2021. 06. 28.

A Boko Haram nigériai dzsihadista szervezetnek legalább egy része hűséget esküdött riválisának, a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP) nevű szervezetnek egy vasárnap nyilvánosságra került videofelvétel tanúsága szerint. Több héttel ezelőtt a két csoport közötti összecsapásban meghalt a Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau.

Megfigyelők szerint félő, hogy a ISWAP ezáltal is még jobban meg tud erősödni Nigéria északkeleti részén, és hatékonyabban tudja majd támadni az ország hadseregét. Egy részük úgy véli, nem az egész Boko Haram állt át, és van, aki szerint a felvétel csak egy propagandaanyag.

A videót az Iszlám Állam médiaszervezete készítette, és több száz fegyveres férfi látható rajta, amint összegyűltek egy bokros területen. Többen közülük nyilatkoztak a kamera előtt.

Az ISWAP a Boko Haramból lett, 2016-ban vált ki belőle, egyebek között azért, mert támadásainak muszlim civil halálos áldozatai is voltak. Napjainkra az ISWAP jelentős erővé vált Nigéria északkeleti részén, megsokszorozva nagyszabású támadásait a nigériai hadsereg ellen.

2019 óta a hadsereg visszavonult a kis falvakból és helyőrségekből, ehelyett kiépített erődítményekbe települt. Szakértők bírálták a lépést, mert ezzel lehetővé vált a dzsihadisták számára, hogy akadálytalanul mozogjanak vidéken. A Boko Haram 2009-ben indította el a lázadást, a konfliktusnak a sajtóban közölt adatok szerint már közel 36 ezer halálos áldozata van, és további kétmillió ember kényszerült lakóhelyét elhagyni.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑