Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

A nyolcadik napon is találtak túlélőket Törökországban

2023. 02. 13.

A február 6-i dél-törökországi földrengések 8. napján is találtak túlélőket Törökországban a romok alatt – jelentette hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség.

Hatay tartomány Iskenderun körzetében a 182. órában mentettek ki egy 12 éves kisfiút. Korábban, a 180. órában Kahramanmaras tartomány Onikisubat körzetében egy 39 éves nőt hoztak a felszínre, míg a 178. órában Adiyaman tartományban egy 6 éves kislányt, valamint Hatayban egy 70 éves nőt.

Az Anadolu szerint a 166. óra és a 182. óra között legkevesebb 10 ember életét mentették meg a mentőcsapatok.

A török városfejlesztési minisztérium pénteken arról számolt be, hogy a több ezer összeomlott épület mellett 33 143 olyan, súlyosan megrongálódott épületet regisztráltak a katasztrófa sújtotta térségben, amelyet sürgősen el kell bontani.

Az NTV török hírtelevízió hétfőn a régió falvaiból is hírt adott. Mint fogalmaztak: a földrengések kistelepüléseket töröltek el a föld színéről. Vidéken is óriási a pusztítás, a házak vagy romba dőltek, vagy súlyosan megrongálódtak – jelentették.

Miközben a török mentőcsapatok számos helyszínen folytatják a munkát, és az utolsó túlélőt is igyekeznek felkutatni, a romok eltakarítása is elkezdődött.
Törökországban a hivatalos adatok szerint eddig 31 643-an vesztették életüket a múlt heti földrengésekben.

Az afganisztáni Vörös Félhold pénzügyi támogatással segíti Törökországot

 Az iszlamista tálib kormányzat ellenőrzése alatt álló afganisztáni Vörös Félhold hétfőn bejelentette, hogy 4,5 millió afgánit (18 millió forintot) adományozott a földrengés sújtotta Törökországnak.

A támogatást a szervezet ügyvezető elnöke, Matiulhakk Hálisz adta át Cihad Erginay kabuli török nagykövetnek.
A tálibok által kinevezett Hálisz kiemelte: Ankara barátságosan viselkedett Afganisztánnal, “és mindig segített a nehéz időkben az afgánoknak”.

Afganisztán legnagyobb, magánkézben lévő légitársasága, a Kam Air is hasonló összeget adományozott a törökországi áldozatok családtagjainak és a sérültek megsegítésére.

Afganisztán maga is humanitárius válsággal küzd, amelyet a szélsőséges tálibok 2021-es hatalomátvétele csak súlyosbított. Az ENSZ becslései szerint világviszonylatban a közép-ázsiai országban a legsúlyosabb az éhezés: a lakosság egyharmada szorul humanitárius segítségre.

A tálibok mindazonáltal már a földrengést követő napon jelezték, hogy 15 millió afgánival (nagyjából 62 millió forinttal) segítik a tragédia török, illetve szíriai kárvallottjait. Az Ariana News helyi hírtelevízió tudósítása szerint a tálib hatóságok azt is megígérték, hogy mentőegységekkel és orvosi személyzet küldésével támogatják a sérültek ellátását a katasztrófa helyszínén.

Törökország déli és Szíria északnyugati részét a múlt hét elején rázta meg több erős földrengés. A legnagyobb földmozgás egyes mérések szerint a 7,7-es erősséget is elérte, ezt követően utórengések százait jegyezték fel. A földrengéseknek már több mint 33 ezer áldozatuk van.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑