Cadmus fordítás Cadmus

A Nyugat dominanciája a végéhez közeledik, mondja a volt brit miniszterelnök

2022. 07. 18.

A modern történelemben először fordulhat elő, hogy a Kelet egyenrangú lehet a Nyugattal, mivel az Egyesült Államok és szövetségesei globális dominanciája véget ér – mondta Tony Blair volt brit miniszterelnök.

A Covid-19 világjárvány és az ukrajnai konfliktus hatásai miatt “a nyugati lakosság nagy részének életszínvonala stagnál” – állapította meg Blair a Ditchley Alapítványban szombaton tartott évente megrendezésre kerülő előadásában.

“A nyugati politika zűrzavarban van – még jobban partizán, csúnya, nem produktív; és a közösségi média táplálja”, ami mind a bel-, mind a nemzetközi ügyekre kihat – mondta Blair, aki szerint Oroszország ukrajnai katonai műveletének “sarkalatos pontként kellene újraélesztenie [a nyugati] küldetéstudatunkat”.

A 69 éves Blair, aki 1997 és 2007 között volt brit miniszterelnök elmondta, hogy szerinte “az évszázad legnagyobb geopolitikai változása nem Oroszországtól, hanem Kínától fog jönni”.

“A NYUGATI POLITIKAI ÉS GAZDASÁGI DOMINANCIA VÉGÉHEZ KÖZELEDÜNK. A VILÁG LEGALÁBB KÉTPÓLUSÚ, DE LEHET, HOGY TÖBBPÓLUSÚ LESZ” – JÓSOLTA.

Kína, amely “már most a világ második szuperhatalma”, a Nyugattal fog versenyezni “nemcsak a hatalomért, hanem a rendszerünk, a kormányzásunk és az életmódunk ellen” – figyelmeztetett a munkáspárti politikus. Peking “nem lesz egyedül. Szövetségesei lesznek. Oroszország most már biztosan. Esetleg Irán”.

“EZ AZ ELSŐ ALKALOM A MODERN TÖRTÉNELEMBEN, HOGY A KELET EGYENRANGÚ LEHET A NYUGATTAL” – TETTE HOZZÁ.

A volt miniszterelnök szerint az ukrajnai események világossá tették, hogy a Nyugat “nem számíthat arra, hogy a kínai vezetés úgy viselkedik, ahogy mi azt racionálisnak tartjuk. Ne értsenek félre. Nem azt mondom, hogy Kína a közeljövőben megpróbálná erőszakkal elfoglalni [Tajvan önigazgatású szigetét]. De nem alapozhatjuk politikánkat arra a bizonyosságra, hogy nem tenné”.

Ahhoz, hogy az új környezetben releváns maradjon, a Nyugatnak közös stratégiát kell kidolgoznia, amelyet “koordinációval, elkötelezettséggel és hozzáértéssel kell követnie”, magasabb védelmi kiadásokkal, hogy “fenntartsa a katonai fölényt”, miközben az úgynevezett “puha hatalmat” a fejlődő országokkal való kapcsolatok kiépítésével bővíti – összegzett Blair.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑