Cadmus fordítás Cadmus

A nyugati országok tartanak a Maliban állomásozó orosz zsoldosoktól

2022. 01. 17.

A nyugat-afrikai Malit kormányzó junta mem erősítette meg, hogy behívták az országba a Wagner nevű orosz zsoldosközvetítő cég fegyvereseit, de több olyan videó és fénykép is napvilágot látott, amelyen jól láthatóak az orosz biztonságiak . Mali vezetése szerint  csak  kiképzők érkeztek.

Maliba eddig mintegy 450 Wagner-zsoldos érkezett – a cég fő tulajdonosa állítólag a Vlagyimir Putyin orosz államfő bizalmasi körébe tartozó Jevgenyij Prigozsin. Az orosz magán biztonsági erőkből  kétszázan Segou városában tartózkodnak, ahol a fontos bányákhoz vezető utakat biztosítják az iszlamisták esetleges támadásai elől.

A nyugati államok – köztük Franciaország, Kanada, Németország és Nagy-Britannia – amelyek katonai kontingensekkel vesznek részt az iszlamisták elleni harcban – aggodalmukat fejezték ki az oroszok érkezése miatt. Szerintük a többi külföldi államtól különállóan tevékenykedő zsoldosok jelenléte növeli a feszültséget és feleslegesen bonyolítja az egyébként is átláthatatlan helyzetet. A legnagyobb erővel Franciaország van jelen: Párizs 2013-ban küldött katonákat az országba, s jelenleg 5000 fegyverese van Maliban.

Mali a nyugat-afrikai iszlamista felkelés központja: 2012-ben kezdődött a lázadás, amely átterjedt a szomszédos Nigerre és Burkina Fassóra is.

A Wagner-zsoldosok abban az időszakban érkeztek, amikor az Assimi Goita tábornok vezette junta bejelentette, hogy korábbi ígéreteivel ellentétben nem adja vissza a hatalmat a polgári pártoknak, az átmenetre még legalább 4–5 évet várni kell. A halasztás miatt a nyugat-afrikai államok gazdasági szervezete, az ECOWAS komoly szankcióikat léptetett életbe Mali ellen: lezárták a határokat, felfüggesztették a kereskedelmet és készültségbe helyezték a szervezet gyors reagálású erőit. Oroszország és Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózták, hogy a testület elfogadja az EVOWAS-szankciókat támogató nyilatkozatot.

Forrás: HVG

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑