Cadmus fordítás Cadmus

A pakisztáni legfelsőbb bíróság megerősítette a Daniel Pearl meggyilkolásával vádolt férfi felmentő ítéletét

Megerősítette a pakisztáni legfelsőbb bíróság csütörtökön a korábban Daniel Pearl amerikai újságíró meggyilkolása miatt halálra ítélt Ahmed Omar Szajid Sejk felmentő ítéletét.

A három bíróból álló tanács csütörtökön kettő az egy arányban szavazott a felmentés mellett – derül ki a testület egyik tagjának, Szalmán Tálibuddínnek a Reuters hírügynökség számára küldött szöveges üzenetéből, a hírt pedig Sejk egyik ügyvédje is megerősítette.

A bíróság egyúttal felmentette Sejk három, bűnrészességgel vádolt és korábban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt társát is.

Az Egyesült Királyságban született, pakisztáni-brit kettős állampolgár Sejket december végén egy pakisztáni tartományi bíróság helyezte szabadlábra, felülbírálva ezzel az ország legfelsőbb bíróságának egy korábbi, a férfi őrizetben tartására vonatkozó határozatát. Sejk összesen 18 évet töltött börtönben a gyilkosság vádjával.

Pearl családja a sajtóhoz eljutatott közleményében a csütörtöki ítéletet “az igazságszolgáltatás paródiájának” nevezte, amely  szerintük a világon mindenütt veszélybe sodorja az újságírókat és Pakisztán népét is.

A The Wall Street Journal újságírójaként dolgozó, 38 éves Pearl 2002. január 23-án tűnt el Karacsiban. Előzőleg információkat gyűjtött oknyomozó cikkeihez a nagyvárosban tevékenykedő iszlamista fegyveresekről, továbbá vizsgálta a pakisztáni fegyveresek és a “cipőbombásnak” nevezett Richard C. Reid kapcsolatát, miután utóbbi megpróbálta a cipőjébe rejtett robbanószerrel felrobbantani a Párizsból Miamiba tartó járatot.

Elrablói Pearlt lefejezték, a kivégzésről készült videót pedig megküldték az Egyesült Államok karacsi konzulátusának.

MTI

 

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑