A pakisztáni miniszterelnök felvetette az erőszaktevők kémiai kasztrációjnak vagy nyilvános kivégzésének a lehetőségét

Imran Hán pakisztáni miniszterelnök hétfőn felvetette az elítélt erőszaktevők kémiai kasztrációjának vagy nyilvános kivégzésétnek a lehetőségét a pakisztáni televízió egyik műsorában, reagálva egy nagy felháborodást keltő bűncselekménnyel kapcsolatos kérdésre.

A múlt héten ugyanis megerőszakoltak Lahor térségében egy kétgyermekes anyát, akit az autójából rángatott ki két fegyveres férfi. A feltételezett elkövetők egyikét hétfőn vették őrizetbe.

Hán kijelentette, hogy az elkövetőket nyilvánosan fel kellene köttetni. Ugyanakkor hozzátette, hogy tanácsadói arról tájékoztatták: egy ilyen eljárás veszélybe sodorná Pakisztán különleges kereskedelmi státuszát az Európai Uniónál, amit Brüsszel a többi között az emberi jogokról szóló nemzetközi egyezmények betartásától tett függővé. Mint mondta, ezért inkább a kémiai kasztráció lehetőségét fontolgatja.

Hán arra utalt, hogy ahogy a gyilkosságnál is vannak fokozatok, úgy a nemi erőszaknál is be lehetne vezetni egy hasonló rendszert, így az előre kitervelt vagy különös kegyetlenséggel végrehajtott bűncselekményeknél kasztrálni lehetne az elkövetőket. “Műtsék meg őket, hogy aztán ne tudjanak ilyesmit elkövetni” – hangoztatta a kormányfő.

A pakisztáni hatóságok nem sokkal korábban jelentették be egy gyanúsított őrizetbe vételét, aki bevallotta bűnösségét, amit az elvégzett DNS vizsgálatok is megerősítettek. A másik gyanúsított még szökésben van.

A rendőrség a bűntény helyszínén vett DNS-minták és a mobiltelefonok helymeghatározási adatai alapján nyomoz.
A nemi erőszak sokkoló esete országos közfelháborodást keltett és tüntetésekhez vezetett. Sokan tisztségviselők lemondását és az ilyen bűntetteket elkövetők nyilvános akasztását követelték Pakisztánban.

Februárban törvényjavaslatot nyújtottak be a pakisztáni törvényhozásban, aminek értelmében nyilvános akasztással büntetnék az elítélt gyermekmolesztálókat és gyilkosokat. A jogszabályt még nem fogadták el.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑