Cadmus fordítás Cadmus

A palesztin elnök Izraelt tette felelőssé a keresztény újságírónő haláláért

2022. 05. 12.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke Izraelt tette felelőssé a Jeninben agyonlőtt Shireen Abu Akleh  ismert palesztin keresztény újságírónő, az Al-Jazeera katari hírcsatorna helyi tudósítójának haláláért – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Csütörtök délelőtt Rámalláhban, a palesztin hatóság központjában található Mukáta nevű kormányzati központban több ezer ember vett részt az újságíró gyászszertartásán, köztük Mahmúd Abbász palesztin elnök, a hatóság magas rangú tagjai, valamint muszlim és keresztény vallási vezetők is.

“Shireen Abu Akleh  Jeruzsálem és az igazság mártírja” – mondta Abbász a szertartáson az 51 évesen lelőtt újságírónőről, és Izraelt okolta a haláláért. “A harcos média és a palesztin nő jelképe, aki az életével fizetett népéért és a számára fontos ügyekért”- hangsúlyozta a palesztin elnök.

“Shireen meggyilkolása nem az első bűncselekmény, már sok palesztin újságírót megöltek. Teljes mértékben Izraelt tekintjük felelősnek a gyilkosságért. Ez a bűncselekmény nem maradhat következmények nélkül. Elutasítjuk és megtagadjuk az izraeli hatóságokkal közös nyomozást, mert ők követték el a bűncselekményt.

Hamarosan eljutunk a hágai bírósághoz, hogy leleplezzük a bűnösöket” – mondta Abbász.

Abbász elutasította az izraeli kérést az izraeli-palesztin, vagy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítására, amely azt döntené el, hogy a palesztinok vagy az izraeli katonák lövedéke végzett az al-Dzsazíra ismert palesztin tudósítójával.
A gyászszertartás katonai konvojjal indult, amely Abu Akla palesztin zászlóval lefedett koporsóját a Mukátába szállította. A ceremónia végén a koporsót Rámalláhból Kelet-Jeruzsálembe viszik, mert pénteken lakóhelyén, Kelet-Jeruzsálemben temetik el.

Shireen Abu Akleht szerda reggel Ciszjordánia északi részén, Jeninben érte fejlövés. Izraeli kommandós egység célzott lövéseket lőttek az Al-Jazeera stábjára. Az újságírókon jól látható Press feliratú mellény és sikak volt. Az izraeli katonák még is három célzott lövést mértek a sajtósokra.  Az első lövés a palesztin nő kollégájának vállát érte, a másidk viszont Shireen fejét találta el aki azonnal meghalt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑