Cadmus fordítás Cadmus

A Palesztin Hatóság havi 100 millió dolláros hitelért fordult az arab államokhoz

2020. 06. 13.

A Palesztin Hatóság (PH) azt kérte az arab országoktól, hogy biztosítsanak számára havi 100 millió dollár hitelt pénzügyi válságának leküzdésére – közölte Száeb Erekát palesztin főtárgyaló szombaton a Palesztina Hangja rádiónak adott interjújában.

A kérelemben a PH az Arab Liga korábbi határozataira hivatkozik, amelyek értelmében létre kell hozni egy biztos arab pénzügyi hálózatot.

“Elengedhetetlen a sürgős arab pénzügyi segítség a Palesztin Hatóság büdzséjének támogatására, hogy meg tudjon birkózni a jelenlegi súlyos helyzettel és kihívásokkal” – mondta Erekát.

Június elején a PH – tiltakozásul a ciszjordániai palesztin területek egy részének annektálására vonatkozó szándék miatt – megtagadta a számára begyűjtött vámbevételek átvételét Izraeltől.

Izrael az 1994-ben aláírt, máig érvényben lévő úgynevezett párizsi protokoll alapján szedi be az adó- és vámbevételeket a Palesztin Hatóság nevében az izraeli fennhatóság alatt álló átkelőhelyeken, majd utalja át a palesztinoknak. A zsidó állam az utóbbi időben ezen kötelességeinek nem tesz eleget.

A több mint 1 milliárd dolláros deficittel küszködő palesztin vezetés többször jelezte: nem tudja biztosítani a köztisztviselők és a biztonsági erők fizetését Ciszjordániában és a Gázai övezetben.

Erekát azt is bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa június 24-én ül össze a palesztin területek tervezett izraeli annektálása ügyében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑