Cadmus fordítás Cadmus

A palesztin vezetés elítéli Pompeo kijelentéseit a megszállt területek izraeli annektálásáról

2020. 04. 24.

Palesztin vezetők elítélték csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentését, miszerint a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek esetleges annektálása az izraeli kormány ügye.

“Az ilyen kijelentések szabad utat adnak az izraeli kormánynak a további zsidó telepek építéséhez és palesztin földek elfoglalásához. Ezek a nemzetközi jogba ütköznek, és egyáltalán nem visznek közelebb a békéhez” – szögezte le.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője a Vafa palesztin hírügynökségnek.

A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy Abbász már korábban jelezte: Izrael bármilyen annektálási kísérlete a régió stabilitását veszélyezteti.

A hírügynökség szerdán idézte a palesztin külügyminisztérium közleményét is, amely szerint Pompeo kijelentései Washingtonnak Izrael expanzionista politikája melletti elfogultságát tükrözik.

Pompeo szerda esti sajtókonferenciáján azt mondta, hogy Ciszjordánia esetleges bekebelezéséről “az izraeli kormány hozza meg a végső döntést”. Hozzáfűzte, hogy az amerikai kormányzat az ügyben “szorosan együttműködik” Izraellel, és az izraeli kormány ezzel kapcsolatos döntéséről Washington magánúton fejti ki majd az álláspontját az új izraeli kormány képviselőinek.

A Ciszjordániában létesített izraeli telepek annektálása szerepelt a Donald Trump amerikai elnök által januárban előterjesztett béketervben is, amelyet a palesztinok elutasítottak. Az elutasítás egyik indoka az volt, hogy a béketerv elismerne több, ciszjordániai területre vonatkozó izraeli követelést, e területeket azonban a palesztin vezetés a jövendőbeli palesztin állam elidegeníthetetlen részének tartja.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és korábbi belpolitikai vetélytársa, az ellenzéki Beni Ganz – akik hétfőn állapodtak meg egységkormány létrehozásáról – egyaránt támogatják a Trump-tervet. A megállapodás értelmében a Trump-terv alapján július 1-jén sor kerülhet az izraeli szuverenitás kiterjesztésére Ciszjordániára.

Izrael Ciszjordániát – a Golán-fennsíkkal, a Gázai övezettel és Kelet-Jeruzsálemmel együtt – az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el, és a nemzetközi jog értelmében hivatalosan azóta sem része Izraelnek, hanem megszállt terület.
A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑