Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

A palesztinoknak nem kell az évszázad alkuja

2019. 06. 27.

Noha a Trump-adminisztráció a hosszú ideje eredménytelen arab békekezdeményezésre igyekezett választ adni a főként gazdasági alapú „évszázad megállapodásával”, a bahreini fővárosban megrendezett, a palesztin—izraeli konfliktus végső megoldását célul kitűző konferencia sem hozott magával előrelépést, csupán újabb aggályokat.

Arab részről szkeptikus hangulatban és súlyos aggályokkal kezdődött meg kedden Bahrein fővárosában, Manámában az a kétnapos konferencia, amelyen a Trump-adminisztráció által az „évszázad megállapodásaként” emlegetett, a kritikus hangok szerint azonban politikai helyett kizárólag gazdasági megoldást kínáló izraeli–palesztin béketervet igyekeznek népszerűsíteni. A tudósítások szerint az esemény megnyitóján Jared Kushner, az amerikai elnök veje és tanácsadója mondott egy rövid beszédet az egybegyűlteknek, a konferenciától azonban távol maradtak a magas rangú politikusok, csupán néhány arab ország pénzügyminisztere, nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetője és a magánszektorból érkező felsővezető tette tiszteletét a több évtizede befagyott, hatását az egész közel-keleti régióra kifejtő konfliktusról szóló eseményen.

A Palesztin Nemzeti Hatóság előre jelezte, bojkottálja a rendezvényt, Rámalláh ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy Donald Trump pénzzel, pontosabban tíz év alatt ötvenmil­liárd dollárt a térségbe pumpáló befektetésekkel akarja „megvásárolni” a békét ­Izrael számára, miközben a politikai összeférhetetlenségekről, így az izraeli és a palesztin területek közötti rugalmasan értelmezett határokról, Jeruzsálem státusáról vagy az évtizedek óta a környező országokban felállított menekülttáborokban élő palesztinokról egyszerűen tudomást sem vesz az amerikai béketerv.

Kushner a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevíziónak adott interjújában erre úgy reagált: nem lehetséges az arab békekezdeményezést követve megállapodásra jutni az izrae­li–palesztin konfliktus rendezésében, egy megállapodáshoz köztes megoldásra van szükség az arab és az izraeli álláspontok között. – Ha valaha is lesz megállapodás, az nem az arab békekezdeményezést fogja követni, hanem valahol az előbbi és az izraeli álláspont között lesz – idézte a távirati iroda az amerikai elnök tanácsadóját. – Mindenki, akivel szót ejtek, az arab békekezdeményezésről beszél, amely nagy erőfeszítés volt, de ha valóban ez lenne a megállapodáshoz vezető út, már régen megállapodtak volna – vélekedett Kushner. Az említett békekezdeményezés részeként Szaúd-Arábia vezetésével az arab országok egy független palesztin állam létrehozását szorgalmazzák az 1967-es hatnapos háborút megelőző határok között, Kelet-Jeruzsálemben található fővárossal, valamint a palesztin menekülteknek és leszármazottaiknak a visszatérését, amiért cserébe diplomáciai elismerésben részesítenék Izraelt.

A Trump-adminisztráció által javasolt új perspektíva mindenesetre egyelőre szintén nem sok sikerrel kecsegtet: a konferenciával egy időben a palesztinok sztrájkkal tiltakoztak a találkozó ellen, míg Ciszjordániában szintén több ezer demonstráló vonult utcára. A tömegből néhányan egy óriási koporsót cipeltek a vállukon, amelynek oldalára a „Bahreini Konferencia” feliratot ragasztották.

Magyar Nemzet – Tóth Loretta

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑