A PKK-t bombázta a török légierő

A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) hadállásait bombázta csütörtökön a török légierő az ország délkeleti részében – közölte a török haderő.

A két különálló légi akciót a Hakkari tartománybeli Daglica vidékén és Sirnak tartomány Uludere körzet déli részében hajtották végre.

A támadásokban összesen 10 F-16-os vadászbombázó vett részt, amelyek megsemmisítő csapást mértek a célpontokra.

A török haderő az utóbbi hónapokban rendszeresen hajtott végre hasonló légitámadásokat a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a közelmúltban azt mondta: eljárt az idő a PKK-val való megbékélés felett, a lázadók vagy megadják magukat, vagy “ártalmatlanítják” őket, harmadik út nincs. Az államfő akkor megfogadta, hogy pontot tesz a kurdok 1984 óta zajló fegyveres felkelésének végére.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők több mint 350 tagja vesztette életét és a PKK mintegy 5400 lázadóját “tették ártalmatlanná”. A három évtizedes konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Orientalista.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑