Cadmus fordítás Cadmus

A rendőrök és gyászolók közti összetűzésbe torkollott a lelőtt palesztin újságírónő temetési menete Kelet-Jeruzsálemben

2022. 05. 14.

Az izraeli rendőrök és a palesztin zászlókkal tüntető és rigmusokat kántáló gyászolók közti összecsapásba torkollott a lelőtt palesztin újságírónő temetési menete Kelet-Jeruzsálemben – jelentette a helyi média pénteken.

A rendőrök oszlatni kezdték a palesztin zászlókkal vonuló gyászoló tömeget, és majdnem a földre esett a koporsó péntek délután Sirín Abu Aklának, az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió ismert palesztin újságírónőjének temetési menetén Kelet-Jeruzsálemben.

A rendőrség közlése szerint a gyászoló tömeg megindulása előtt és a gyászmenet kezdetén a holttestet csütörtök óta őrző kelet-jeruzsálemi kórháznál zavargás tört ki, palesztinok kövekkel és más tárgyakkal dobálták az izraeli biztonságiakat, a rendőrök pedig tömegoszlatásba és letartóztatásokba kezdtek, állításuk szerint a temetés zavartalan lebonyolítása érdekében. A gyászmenetből hat palesztint állítottak elő.

Arab parlamenti képviselők hevesen bírálták a rendőrséget a történtekért. Többek közt Iszua Faridzs, a baloldali liberális Merec párt képviselője, és regionális együttműködésért felelős miniszter erőszakkal, és szerepének félreértelmezésével vádolta a rendfenntartókat.

“A jeruzsálemi rendőrség elrabolta Sirín Abu Akla emlékét és temetését. A belbiztonsági miniszter utasításával ellentétes rendőri erőszak és a palesztin zászlók elleni szükségtelen buzgalom összetűzéshez vezetett. A rendőrség semmi tiszteletet nem mutatott a gyászolók iránt, és egyáltalán nem értette meg szerepét” – nyilatkozta az Izrael lakosságának húsz százalékát kitevő arab kisebbséghez tartozó miniszter.

Abu Aklát az óváros Jaffa-kapujához közeli keresztény temetőben helyezték örök nyugalomra, az óvárosi római katolikus templomban megtartott szertartást követően. A temetésen részt vettek az izraeli parlament arab képviselői mellett 27 ország nagykövetei a világ minden tájáról, és élőben közvetítette az arab világ médiája.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑