A Saudi Aramco negyedéves profitja 44,6 százalékkal esett

Jelentősen csökkent a Saudi Aramco szaúdi olajcég nyeresége a harmadik negyedévben éves összevetésben az alacsonyabb olajárak és a koronavírus-járvány miatt visszaesett kereslet következtében.

A cég kedden azt közölte, hogy az adózott eredménye 44,6 százalékkal, 44,21 milliárd riálra (11,79 milliárd dollár) zuhant. Ez nagyjából megegyezik a szakértők 44,6 milliárd riál várakozásával. A tavalyi harmadik negyedévben a nyereség 79,84 milliárd riál volt.

Az Aramco eredménye jobban alakult mint főbb vetélytársaié. Így például az Exxon, a BP és a Shell profitja több mint 50 százalékkal esett.

A harmadik negyedévben globálisan újranyitottak a gazdaságok a koronavírus-járvány miatti második negyedévi kényszerleállás után, ami növelte az olajkeresletet és emelkedett az olajár is.

Ezek hatására a második negyedévi 24,62 milliárd riálról, mintegy a kétszeresére nőtt az Aramco adózott eredmény a harmadik negyedévben.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű.

A vállalatot tavaly decemberben vezették be a rijádi Tadawul tőzsdére, miután minden idők legnagyobb értékű részvénykibocsátásának keretében a szaúdi állam részvényenként 32 riálon (8,53 dollár) értékesítette tulajdonrészének 1,5 százalékát.

Kedden 1,02 százalékos pluszban, 34,55 riálon – azaz a kibocsátási ár fölött – forogtak a részvények.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑