Cadmus fordítás Cadmus

A síita radikálisok blokkja vezet az iraki választásokon a részeredmény szerint

2018. 05. 14.

A Muktada Al-Sadr befolyásos síita hitszónok az-Szajrún nevű pártszövetsége vezet az iraki parlamenti választásokon, amelynek részleges eredményét vasárnap éjjel közölte a központi választási bizottság, a voksok több mint felének összesítése után.

A választási bizottság egy nappal a szavazóhelyiségek szombat esti bezárása után sajtótájékoztatón ismertette a 19 tartományból tíznek, köztük Bagdad és Bászra tartománynak a szavazatszámlálási adatait.

Ezek alapján a nagy hatalmú síita paramilitáris erőkhöz szorosan kötődő Fatah szövetség a második helyen áll. A szövetséget az a Hádi al-Amiri egykori közlekedési miniszter vezeti, aki az Iszlám Állam elleni harcokban az Irán által támogatott félkatonai csoportok egyik magas rangú parancsnoka volt.

Haider al-Abádi jelenlegi miniszterelnök hívei gyengén szerepeltek az ország síita többségű tartományaiban, amelyek pedig az újraválasztásáért induló kormányfő hátországát kellett volna jelentsék. Az eredmények Abádi bukását vetítik előre.

44 százalékos részvétellel zajlott a választás

Az Iszlám Állam terrorszervezet felett aratott győzelem óta ez volt az első választás a közel-keleti arab országban, a szavazás azonban a négy évvel korábbinál jóval alacsonyabb, 44 százalékos részvétel mellett zajlott le, amiért részben az új, elektronikus szavazási rendszer problémáit okolják.

Sadr, illetve Amiri pártszövetsége egyaránt 4-4 iraki tartományban végzett az élen, a radikális hitszónok pártszövetségének jelöltjei azonban jelentősen több szavazatot szereztek Bagdadban, amely a legtöbb képviselőt juttathatja be a 329 tagú iraki parlamentbe.

A részleges eredmények ismeretében ünneplés kezdődött az iraki főváros szegénynegyedének számító, mintegy 3 millió lakosú Sadrvárosban, amely a vallási vezető néhai apjának, Mohamed Szadik al-Sadrnak a nevét viseli. A fiatalabbik Sadr a kampányban felekezeteken átívelő platformra helyezkedett, a kormányzati korrupció elleni harcot és a közszolgáltatások javítását ígérve, valamint váratlan szövetségre lépve a fővárosban az iraki kommunista párttal.

A miniszterelnöki posztjának megőrzésére törekedő Haider al-Abádi, aki az iraki politikában egyszerre számít az Egyesült Államok és Irán szövetségesének, hat tartományban a harmadik helyen végzett, Bagdadban azonban csak az ötödik lett az általa vezetett szövetség. Núri al-Máliki korábbi kormányfő, akit a kampányban Abádi legfőbb kihívójának tekintettek, jelentősen lemaradt.

A pártszövetségek erősorrendje még változhat a hátralévő nyolc tartomány, köztük a Bagdad után második legtöbb mandátummal rendelkező Ninive tartomány eredményeinek ismeretében. A választási bizottság azonban nem közölte, hogy ezeket mikor teszi közzé.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑