A Srí Lanka-i terrortámadások kitervelőjének apja és testvérei is meghaltak az ostromban

A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadások kitervelőjének apja és két testvére is meghalt pénteken, amikor a biztonsági erők rajtaütöttek búvóhelyükön Srí Lanka keleti részén, a Batticaloától – az öngyilkos merényletek egyik színhelyétől – nem messze fekvő Sammanthurai városban.

Rendőrségi források szerint Zaini Hásimról, testvéréről Rilvanról és apjukról, Mohamedről van szó. Mindhárman szerepeltek azon a videófelvételen, amelyen mindenre kiterjedő háborút hirdettek a nem hívők ellen.

A terrorristavezér is életét vesztette

Összesen tizenöt ember – köztük hat gyermek – holttestére bukkantak abban a lakóházban, amelyet megrohamoztak a biztonsági erők. Az akció során robbanások voltak, és amikor a katonák a helyszínre érkeztek, fegyveresek rájuk lőttek. A helyszínen robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat és fémgolyókat találtak.

Az egy héttel ezelőtti terrortámadást végrehajtó csoport vezetője, a merényletek kitervelője Zahrán Hásim, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) nevű Srí Lanka-i terrorszervezet vezetője volt. Ő életét vesztette az egyik colombói luxushotel elleni támadás során.

Srí Lankán vasárnap a további terrortámadásoktól tartva zárva maradtak a templomok, ugyanakkor Malcolm Randzsisz Colombo érseke otthonának kápolnájában misét mutatott be, amelyet a televízió élőben közvetített.

Gyertyát gyújtottak az áldozatokért

Az érsek a szertartáson, amelyen jelen volt az államfő, a miniszterelnök is, azt mondta, hogy nem lehet Isten nevében valakit meggyilkolni. Hozzátette: hatalmas tragédia történt, és ebben a helyzetben a barátság és testvériség jegyében kezet nyújtanak mindenkinek, bármilyen osztályba, társadalomba és valláshoz is tartozik. A misét követően az érsek és a politikai vezetők gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

A hivatalos adatok szerint az öngyilkos merényleteknek több mint 250 halottja volt, közte 40 külföldi.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑