A szaúdi herceg szerint Trump a muszlimok igaz barátja

A szaúdi koronaherceg szerint Donald Trump a muszlimok “igaz barátja”, a beutazási tilalom pedig nem az iszlám ellen irányul. Mohammed bin Salman a Fehér Házban találkozott az Egyesült Államok elnökével.

Az RT tudósítása szerint a herceg vezető tanácsadója a találkozót történelmi fordulópontnak nevezte az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia kapcsolatában. A találkozón szóba került Donald Trump beutazási tilalma is. Ezzel kapcsolatban a tanácsadó által kiadott közlemény így fogalmaz:

„Szaúd-Arábia nem hiszi, hogy az intézkedés célja a muzulmán országok vagy az iszlám vallás támadása lenne. Rijád szerint a cél annak megakadályozása, hogy terroristák léphessenek be az Államok területére.”

A közlemény szerint a találkozón Trump mélységes tiszteletét fejezte ki az iszlám vallás iránt, hangsúlyozva, hogy az iszlám azon két isteni vallás egyike, amelyet túszul ejtettek radikális csoportok. A szaúdi herceg a találkozó során megbizonyosodott arról, hogy Trump a muszlimok igaz barátja, és az elnök korántsem olyan, mint ahogyan a média és mások ábrázolják.

A herceg és az elnök az iráni nukleáris egyezményt is megvitatta. Egyetértettek abban, hogy a megállapodás katasztrofális és a “legrosszabb egyezség, ami valaha létrejött.”  Salman egyenesen rossznak és nagyon veszélyesnek nevezte, amely nehézkesen tartja vissza Iránt attól, hogy rövid időn belül nukleáris fegyvereket gyártson. Egyenesen azzal vádolta meg Iránt, hogy terrorista szervezetek támogatásával akarja elérni legitimitását az iszlám világban.

A találkozón szóba került az amerikai-mexikói határra tervezett fal is, Szaúd-Arábia ugyanis kerítést húzott fel az iraki határon. A herceg elmondása szerint ez tartja távol az illegálisan az országba belépni akarókat és a csempészést is megakadályozza.

A találkozót elemzők pozitív változásként értékelik, mivel Washington és Rijád kapcsolata meglehetősen viharos volt az Obama adminisztráció alatt, különösen az iráni nukleáris egyezmény aláírását követően. A változás egyik jele, hogy Donald Trump módosított beutazási tilalmat biztosító rendelete Szaúd-Arábiára már nem vonatkozik. Igaz hatályba lépése előtt ezt is fel kellett függeszteni egy hawaii-i szövetségi bíró döntése miatt.

Orientalista.hu – 888.hu

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑