2018. 01. 23.

A szaúdiak felemelték az olajárat

Emelkedésnek indult hétfőn a kőolaj világpiaci ára, miután Szaúd-Arábia energetikai minisztere jelezte, hogy folytatódik az együttműködés a nagy exportőr országok között a kitermeléscsökkentési megállapodás 2018 végére tervezett lezárása után.

Közép-európai idő szerint délelőtt 11 órakor az északi-tengeri Brent hordónként (159 liter) 68,69 dollárba került márciusi szállításra, 8 centes, 0,12 százalékos pluszban forgott. Napi csúcsán 68,69 dolláron jegyezték.

A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára márciusi szállításra hordónként 10 centtel, 0,16 százalékkal, 63,41 dollárra nőtt. A WTI napi csúcsán 63,59 dollárba került.

Az olajárakat támogatja a világgazdasági növekedés erős üteme és az amerikai olajfúró tornyok számának múlt heti csökkenését tükröző adat is.

Folytatódik az együttműködés

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb olajexportőr országa, egyben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) de facto vezetője. Energetikai minisztere, Hálid al-Falih az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok kitermeléscsökkentési megállapodásának végrehajtását felügyelő bizottság Ománban vasárnap tartott ülése után elmondta, hogy a nagy olajexportőr országok készek folytatni az együttműködést 2018 után. Ennek mechanizmusáról egyelőre nem döntöttek, de “konszenzus alakult ki az együttműködés folytatása mellett” – mondta.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly január 1-je óta fogja vissza a kitermelést, együttesen napi 1,8 millió hordóval a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében. Az egyezség hatályát többször meghosszabbították már, legutóbb 2018 december végéig. Az olaj hordónként ára 2016 elején 30 dollár, idén januárban pedig már 70 dollár körül mozgott.

Hosszú távon gondolkodik

Hálid al-Falih a bizottsági ülés előtt azt hangoztatta, hogy nem szabad 2018-ra korlátozni a kitermelési kvóták megállapítását célzó erőfeszítéseket, meg kell teremteni a hosszabb távú együttműködés kereteit az OPEC-tagállamok és a kartellen kívüli országok között. A miniszter megjegyezte, hogy a hosszú távú megállapodás nem feltétlenül jelentene a mostanival azonos mértékű kitermelési kvótákat.

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter, miután Maszkatban tárgyalt szaúdi kollégájával, arról beszélt, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket a kőolajpiac egyensúlyának újbóli megteremtéséig. Novak jelezte, Moszkva várakozásai szerint idén helyreáll az egyensúly, miután világszerte csökkennek a tartalékok a kereslet emelkedésével egyidejűleg.

Orientalista.hu – Tőzsdefórum

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑