2017. 09. 21.

A szaúdiaknak se hiányzik a kurd népszavazásAz iraki Kurdisztán függetlenségéről szóló népszavazás visszavonását kérte szerdán Maszúd Barzáni iraki kurd elnöktől Szaúd-Arábia, amely szerint a referendum kockázatos Irak és a térség számára – jelentette az SPA szaúdi állami hírügynökség.

Az SPA által idézett “hivatalos forrás” szerint Rijád sürgette Barzánit, hogy “bölcsen és a politikában jártasként” cselekedjen, és ennek megfelelően vonja vissza a szeptember 25-re kiírt népszavazást. Ezzel kellene, hogy “megelőzze a referendumból esetlegesen származó kockázatokat Irak és a térség számára”.

Szaúd-Arábia arra kérte az érintett feleket, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz a referendum körül kialakult viták rendezése érdekében.

Szintén szerdán a kurd autonóm területen található észak-iraki Szuleimáníja városába utazott Fuád Maszúm iraki államfő, hogy ott megbeszélést folytasson Barzánival a referendumról – jelentették helyi sajtóforrások. A tárgyalással kapcsolatban további részleteket a hírügynökségek nem közöltek.

Az iraki kurd elnök kedd este kijelentette, hogy hajlandó elhalasztani a népszavazást, ha Bagdad “elég jó ajánlattal” áll elő az erbíli kurd vezetés számára. Ezzel kapcsolatosan nem közölt részleteket, mindössze annyit mondott, hogy előkészítéséhez három nap áll Bagdad rendelkezésére.

Haider al-Abádi iraki kormányfő Barzáni keddi esti megnyilatkozása után néhány órával kijelentette: (Bagdad) azt tudja javasolni (Erbílnek), hogy inkább vonja vissza, mintsem (csak) elhalassza a referendumot. Az iraki miniszterelnök szerint a határok “erővel kikényszerített, egyoldalú megváltoztatása a vérfürdő előtt nyitja meg az utat”.

Az iraki legfelsőbb bíróság hétfőn Bagdadban elrendelte a tervezett függetlenségi népszavazás felfüggesztését, mert – indoklása szerint – több olyan beadvány is érkezett hozzá, amelyek szerint a referendum alkotmányellenes, ezért a panaszok kivizsgálásig felfüggeszti a referendumot.

Az észak-iraki Kurdisztán parlamentje a múlt pénteken hagyta jóvá, hogy szeptember 25-én népszavazást tartsanak a függetlenségről három kormányzóságban és a kurdok ellenőrzése alatt álló területeken.

A népszavazás kiírása határozott nemzetközi ellenállást váltott ki.

Orientalista.hu – MTI

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com