A szerb ortodox egyház nem ismeri el az ukrán ortodoxok önállósodását

A szerb ortodox egyház hivatalosan is a moszkvai patriarkátus mellé állt a vitában. A szerb ortodox egyházi vezetés attól tart, hogy az  keresztény ortodoxián belül több egyházszakadás is bekövetkezhet, ami őket is érzékenyen érintheti. 

A szerb ortodox egyház nem ismeri el az ukrán ortodox egyház önállóságát, azaz autokefáliáját – közölte a hét közepén a Blic című belgrádi napilap.

A szerb ortodox egyház zsinata megalapozatlannak nevezte a konstantinápolyi patriarkátus azon döntését, amellyel elismerte az ukrán ortodox egyház autokefáliáját .

Emellett elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus szinódusa érvénytelennek minősítette azt az átkot, amelyet a moszkvai patriarkátus mondott ki két, általa szakadárnak tekintett ukrán egyházi vezetőre.

Ezért a szerb ortodox egyház vezetői úgy döntöttek, hogy nem fogadják el a konstantinápolyi döntéseket.

Ezzel az állásfoglalásával a szerb ortodox egyház hivatalosan is a moszkvai patriarkátus mellé állt a vitában.

Irinej pátriárka korábban úgy fogalmazott, hogy a konstantinápolyi patriarkátus döntése nemcsak Ukrajnában, hanem máshol is egyházszakadáshoz vezethet.

Ez érzékeny téma a szerb ortodox egyház számára, ugyanis a macedón ortodox egyház már öt évtizede próbál autokefáliát szerezni, és elszakadni a szerb egyháztól, eddig azonban ez nem sikerült neki, és a montenegrói ortodox egyházban is megfogalmazódtak már az önállósodás gondolatai, ám a szerb ortodox egyház eddig mindkét helyen meg tudta tartani vezető szerepét és egyedülállóságát.

Forrás: S4C, MTI, Fotó: easterndiocese.org

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑