Cadmus fordítás Cadmus

A Szíriában elfogott iszlamisták családtagjaira visszafogádására szólít fel a Vöröskereszt

2021. 03. 27.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) pénteken felszólította az érintett országokat, hogy fogadják vissza az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatba hozható családok számára kialakított északkelet-szíriai őrzött menekülttáborokban élő mintegy 62 ezer állampolgárukat.

Az ICRC felhívta arra is a figyelmet, hogy az ezekben a létesítményekben élő külföldiek kétharmada gyermek.
A segélyszervezet “szemünk előtt lejátszódó tragédiaként” jellemezte a helyzetet.

A szíriai kurdok vezette al-holi menekülttáborban az ICRC adatai szerint mintegy hatvan különböző ország állampolgára él, akik a dzsihadisták utolsó zárványaiból menekültek el a terrorszervezet katonai összeomlását követően. Az ottélők többsége azonban Szíria és a szomszédos Irak állampolgára.

“Gyermekek ezrei, akik al-Holban és más táborokban, valamint a börtönökben kötöttek ki áldozatok. Áldozatok attól függetlenül, hogy őket, vagy szüleiket mivel vádolják, illetve mit követtel el” – hangsúlyozta Peter Maurer, az ICRC elnöke, miután látogatást tett az al-holi létesítményben, ahol a segélyszervezet tábori kórházat tart fenn és élelmiszerrel valamint ívóvízzel látja el a tábor lakóit.

Mint mondta, a gyermekek, akik közül sokan árvák, illetve elkerültek szüleiktől veszélyes körülmények között kénytelenek felcseperedni a táborban.

Az ENSZ januárban jelentette, hogy egy tucat szíriai és iraki állampolgárt gyilkoltak meg a táborban.

Maurer sürgette az országokat, hogy vessenek véget ennek a tragédiának mondván hogy vannak pozitív példák az emberek visszafogadására és visszaillesztésükre a társadalomba.

Egyes államok húzódzkodnak attól, hogy visszafogadják állampolgáraikat biztonsági problémákra hivatkozva, mások viszont megpróbálták megfosztani a dzsihadisták szolgálatába szegődött embereket állampolgárságuktól.

Az ENSZ emberi jogi szakértői februárban felszólítottak 57 országot, hogy fogadják vissza az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosaihoz köthető közel 10 ezer embert, nőket és gyerekeket, akiket jogtalanul tartanak fogva “emberhez nem méltó” körülmények között az északkelet-szíriai táborokban.

A szakértők szerint a nemzetközi jog értelmében ezeknek az országoknak kötelességük hazajuttatni állampolgáraikat, és bizonyíték esetén bíróság elé állítani a felnőtt személyeket tisztességes tárgyalásokon.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑