Cadmus fordítás Cadmus

A szíriai helyzet felülvizsgálatát szorgalmazza több EU-tagállam

2024. 05. 17.

A szíriai helyzet felülvizsgálatát szorgalmazza több európai uniós tagállam, hogy a szíriai menekültek önként és mielőbb visszatérhessenek hazájukba – derült ki pénteken abból a közös nyilatkozatból, amelyet a ciprusi fővárosban fogalmaztak meg a cseh, az osztrák, a dán, a ciprusi, az olasz, a máltai, a görög és a lengyel kormány képviselői.

Az aláíró országok képviselői a tárgyalásaik után hangsúlyozták, hogy noha Szíriában a politikai stabilitás még nem állt teljesen helyre, véleményük szerint „jelentősen javult a helyzet”, így a felülvizsgálat eredményeként hatékonyabban is fel lehetne lépni annak érdekében, hogy a szír menekültek a továbbiakban ne induljanak el Európa irányába.

Hozzátették: arról, hogy kinek van joga bármely uniós tagállam határát átlépni, nem az embercsempészettel és -kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezeteknek, hanem a tagállami kormányoknak kellene dönteniük; ezért az Európai Uniónak további segítséget kellene nyújtania a szíriai menekülteket nagy számban befogadó Libanon számára az újabb migrációs hullámok megelőzése érdekében.

Konsztantinosz Joannu ciprusi belügyminiszter a megállapodást kommentálva elmondta, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) már felvette a kapcsolatot a szír hatóságokkal annak érdekében, hogy a szír menekültek a nemzetközi joggal összhangban – kezdetben önkéntesen, majd további intézkedések után akár kötelező, szervezett formában is – hazatérhessenek.

A megoldást ugyanakkor nehezíti, hogy az EU jelenleg nem ismeri el hivatalosan a Bassár el-Aszad által vezetett szíriai rendszert – tette hozzá. Az UNHCR adatai szerint az év első három hónapjában 25 csónakon mintegy 2500 ember érkezett Ciprusra. A sziget azzal érvel, hogy földrajzi helyzetéből adódóan az illegális migrációnak leginkább kitett uniós tagállam.

A helyzet javítása érdekében az EU május elején egymilliárd eurós (364 milliárd forint) pénzügyi csomagot ajánlott fel Libanonnak határvédelemre és gazdasága megerősítésére, hogy ne induljanak újabb migránshajók Ciprus és Olaszország felé.

A nyolc EU-tagállam állásfoglalása pár nappal azután látott napvilágot, hogy a libanoni hatóságok a hét elején „önkéntes visszatérő” menekültek egy újabb, 300 főből álló csoportját indították el Szíriába. Erre 15 EU-tagállam egy közös nyilatkozatban úgy reagált, hogy újabb egyeztetések révén olyan szabályozást kellene kialakítani, amely nemzetközi védelmet is biztosíthatna az érintett emberek számára.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑