Cadmus fordítás Cadmus

A szíriai kormányerők teljesen visszafoglalták Aleppot

2016. 12. 22.

A Szíriai Arab hadsereg csütörtöki hivatalos közlése szerint Aleppot teljesen visszafoglalták a szír kormányerők, az utolsó iszlamisták is elhagyták a várost – közölte az AFP.

A Szíriai Arab Hadsereg közleményében azt írja:

„Ez a győzelem stratégiai fordulatot jelent a terrorizmus elleni harcban”.

A győzelem biztosíték arra, hogy a szíriai hadsereg és szövetségesei képesek megnyerni a csatát a terrorcsoportok ellen – írja a BBC. A szíriai kormány minden esetben terroristának bélyegzi a lázadó és felkelő csoportokat.

Ez volt a kormányerők legjelentősebb győzelme az iszlamistákkal szemben a terrorellenes háború 2011. évi kezdete óta.

A Szíriai Arab Hadsereg legújabb győzelmével immár Szíria öt legnagyobb városát ellenőriznek a kormányerők: Aleppot, Homszt, Hamát, Damaszkuszt, és Latakiát.

A bejelentés azután érkezett, hogy az állami televízió közölte, hogy az iszlamistákat és családtagjaikat szállító utolsó konvoj is elhagyta a város keleti részét: az utolsó négy busz is megérkezett Ramussába, Aleppó déli kormányerők által ellenőrzött területére. A kitelepítés azonban nem ment könnyen: csütörtökön az időjárás sem kedvezett az evakuálásnak, nagy mennyiségű hó hullott Aleppora.

Korábban mintegy 4000 terrorista hagyta el Kelet-Aleppo iszlamisták kezén lévő területeit a Nemzetközi Vöröskereszt és a Szíriai Arab Vörös Félhold (ICRC) által felügyelt megegyezés értelmében. Szerdáról csütörtökre virradóra az iszlamista fegyvereseket autókban és teherautókban evakuálták.

Az evakuálások december 15-i kezdete óta csaknem 34 ezren, köztük fegyveres iszlamisták és civilek hagyták el a szóban forgó körzetet.

Orientalista.hu – MNO nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑