A szudáni katonai tanács vezetője először beszélt a televízióban (videó)

Megtartotta első televíziós beszédét szombaton a szudáni átmeneti katonai tanács vezetője, miután találkozott az ellenzék képviselőivel.

Abdel Fattah al-Burhani altábornagy bejelentette, hogy minden olyan rabot szabadon bocsátanak, akit a csütörtökön megbuktatott elnök, Omar al-Besír idejében bevezetett kivételes törvények értelmében vettek őrizetbe, és elengednek minden, az utóbbi hetekben őrizetbe vett tüntetőt. Megígérte azt is, hogy felelősségre vonják a tüntetők halálában vétkeseket.

A kenyérárak háromszorosára emelése miatt indított és a 30 éve hatalmon volt elnök távozását követelő tüntetések decemberi kezdete óta több tucatnyian haltak meg.

Beszédében Burhani úgy fogalmazott, hogy „kitépik Omar al-Besír rendszerének gyökereit”. Egyben párbeszédre és az erőszak elkerülésére szólította fel a különböző politikai mozgalmakat.

Megerősítette, hogy legfeljebb kétéves átmeneti időszakot követően polgári kormányt hoznak létre. Hozzátette, hogy a katonai tanács jogkörei a béke és biztonság megteremtésére korlátozódnak majd. Bejelentette azt is, hogy feloldják az éjszakai kijárási tilalmat.

Eltörölhetik a szabadságjogokat korlátozó törvényeket

A katonai tanács vezetője és a tüntetéseket szervező szövetség közötti találkozón a tüntetők kérték, hogy civil tagjai is legyenek a tanácsnak – közölték aktivisták röviddel a szombati tanácskozás után. Bejelentették, hogy vasárnap adják át a javasolt tagok névsorát.

„A katonai tanács arra is ígéretet tett, hogy eltöröl minden szabadságjogokat korlátozó törvényt” – mondták az aktivisták.

Burhani pénteken lett az ideiglenes katonai tanács vezetője, miután a védelmi miniszter egy nap után lemondott erről a tisztségről, szombaton pedig benyújtotta lemondását a szudáni hírszerzés és biztonsági szolgálat (NISS) nagyhatalmú főnöke, Szalah Gos, aki a tiltakozó mozgalom elleni megtorlásokat irányította az elmúlt négy hónapban.

A televízió jelentése szerint a szudáni gyorsreagálású erők (RSF) parancsnokát, Mohamed Hamdan Dagalót nevezték ki a katonai tanács alelnökének. Szemtanúk szerint lövések hallatszottak a védelmi minisztérium épületénél, az RSF katonái Dagalo kinevezését ünnepelve a levegőbe lőttek.

Az ellenzéki pártok nem tárgyalnak

Több szövetséges ellenzéki párt vezetői szombati közös sajtóértekezletükön azt hangoztatták, hogy nem tárgyalnak a katonai tanáccsal a demokráciába történő átmenetről.

„Nem fogadhatjuk el, hogy a volt rezsimnek a hadseregben lévő emberei hivatalban maradjanak” – mondta Muhtar al-Hatíb, a Szudáni Kommunista Párt főtitkára. A szövetség tagjai dicsérték a népfelkelésben jelentős szerepet játszó szudáni nőket és fiatalokat, és bejelentették, hogy folytatják a tüntetéseket, amíg Besír valamennyi hívét nem menesztik.

A megbuktatott Omar al-Besír pártja, a Nemzeti Kongresszuspárt (NCP) vezetői közben a csütörtökön letartóztatott volt elnök szabadon engedését követelték.

A 41 millió lakosú Szudánban több mint száz bejegyzett párt van, a Besír rendszere elleni tüntetéshullám fő szervező ereje azonban az orvosok, tanárok, újságírók és jogászok csoportjaiból álló, az elmúlt években titokban szerveződött Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) volt, amely a katonai tanács megalakítása után további tüntetésekre szólított fel polgári kormány mielőbbi létrehozását követelve.

A főváros, Kartúm központjában szombaton is volt tüntetés. A reggeli órákban katonák eltávolították a hadsereg főparancsnokságát védő úttorlaszokat. Ezalatt a tüntetők, akik hetedik egymás követő éjszaka gyűltek össze a főparancsnokság előtt, a katonákkal beszélgettek, illetve takarítottak, ételt készítettek, teáztak vagy kávéztak, ünnepelték a katonai tanács két vezetőjének egymást követő lemondását.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑