Cadmus fordítás Cadmus

A tálib kormány korlátozza állampolgárainak külföldre utazását

2022. 03. 02.

A döntés miatt helyi idő szerint hétfőn az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is aggodalmát fejezte ki. Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő a hét végén jelentette be, hogy az afgánok nem hagyhatják el az országot, ha nincs jól meghatározott úti céljuk, a nők pedig nem mehetnek férfi kísérő nélkül külföldre tanulni.

A szóvivő kiemelte, hogy az utazási korlátozások azokra is érvényesek, akik korábban a NATO és az Egyesült Államok Afganisztánban állomásozó erőivel működtek együtt.

“Nem engedjük meg az afgánoknak, hogy elhagyják az országot, ha nem tudjunk az úti céljukat” – szögezte le Mudzsáhid, aki a döntést azzal indokolta, hogy sok afgán állampolgárt rossz körülmények között tartanak őrizetben más országokban, míg elbírálják a vízumkérelmüket. Példaként a dohai átmeneti tábort is megemlítette, kiemelve, hogy a katari fővárosban több mint 50 ezer afgánt őriznek rossz körülmények között.

Egyelőre nem tudni, hogy a kabuli rendelkezés mennyiben befolyásolja a nemzetközi közösség és szervezetek több ezer, korábban nagykövetségeken és külföldi erőkkel együtt dolgozó afgán evakuálására vonatkozó terveit.

Jóllehet a tálibok augusztusi hatalomátvételét követően sokakat evakuáltak, még mindig ezrek várnak kimenekítésre.
Az Egyesült Államok által irányított, Kataron keresztül történő evakuálások zöme decemberben állt le, miután nem sikerült megegyezni a tálibokkal a kimenekítendők személyéről.

Hugo Shorter, az Egyesült Királyság afganisztáni ügyvivője hétfőn Twitteren a rendelkezést elfogadhatatlannak nevezte és leszögezte, hogy az súlyosan korlátozná a szabad mozgáshoz való jogot.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik szóvivője hétfőn azt mondta, egyeztetésekbe kezdtek az ügyről Kabullal.

Az Egyesült Államok augusztusban több mint 120 ezer embert evakuált az országból – közölte a Tolonews afgán hírportál, amely szerint sok afgán azt veti Kabul szemére, hogy “túszul ejti állampolgárait”.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑