A tálibok elfoglaltak egy kulcsfontosságú körzetet az afgán főváros közelében

A tálibok elfoglaltak egy kulcsfontosságú körzetet Vardak tartományban, közel az afgán fővároshoz, Kabulhoz – számoltak be biztonsági tisztségviselők kedden.

Tarík Arian belügyi szóvivő elmondta: heves összecsapások után a kormányerők taktikai visszavonulást hajtottak végre Nerh körzetből, amely Kabul kapuja.

Zabiulláh Mudzsáhíd, a tálibok szóvivője a Twitteren azt írta: a biztonsági erők több tagját elfogták és jelentős lőszerkészleteket zsákmányoltak.

A radikálisok elbarikádozták magukat Vardakban, amely Kabultól alig egy órányira van autóval. Emellett a déli Logar tartományt is megszerezték.

Afgán tisztségviselők szerint a tálibok hátországnak használják ezeket a tartományokat a fővárosra mért csapásaikhoz és merényleteikhez.

Az erőszak kiéleződött azt követően, hogy a tálibok a napokban bejelentették: felfüggesztik a harcokat a muszlim böjti hónap, a ramadán végét jelző háromnapos ünnep idejére (Íd al-Fitr).

A kormányellenes radikálisok egyúttal felhívták a figyelmet, hogy ha ez idő alatt támadás éri őket, arra válaszolni fognak. A tűzszünet a hét közepén lépne életbe.

Afgán tisztségviselők azt állítják, hogy a tálibok országszerte fokozták támadásaikat azt követően, hogy Washington a múlt hónapban bejelentette: az amerikai csapatok legkésőbb szeptember 11-ig elhagyják Afganisztánt.

Szombaton robbantásos merényletet hajtottak végre egy kabuli iskola közelében, amelyben legalább 68-an életüket vesztették, és több mint 165-en megsebesültek. Az áldozatok többsége diák. A tálibok tagadták, hogy közük lett volna a merénylethez, és elítélték a támadást.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑