A tálibok ellen gyakorlatozik az afgán légierő

A háború dúlta ország az év elején kapta meg első könnyű harci gépeit, melyeket azóta már élesben is kipróbáltak, de mint a mellékelt videón is látszik, a pilóták folyamatosan gyakorolnak új gépeikkel

Az afgánoknak szánt, a brazil Embraer által fejlesztett A-29 Super Tucano harci gépek az Embraer és az amerikai Sierra Nevada Corporation közös floridai összeszerelő üzemében készülnek.

Az afgán pilóták kiképzése is az Egyesült Államokban zajlik, akik közül az első nyolc személy tavaly év végén kapta meg a harcban bevethető minősítést.

Az Afgán Légierő összesen 20 darab A-29-est fog kapni katonai segélyként, melyek szállítása a tervek szerint 2018-ra fejeződik be.

A Pratt & Whitney PT6A-68/3 turbólégcsavaros hajtóművekkel felszerelt gépek igencsak harapósak: a szárnyaikba beépítve 1-1 darab 12,7 mm-es géppuskával rendelkeznek, amihez hozzájöhet még (a feladattól függően) a gép törzse alá függeszthető 20 mm-es gépágyú konténer, a szárnyak alá szerelhető 12,7 mm-es géppuska konténer, irányítás nélküli rakétákat tartalmazó konténerek, irányítás nélküli bombák, valamint precíziós fegyverzet, mindez maximum 1,5 tonnáig.

A fentiekhez ráadásként még nagyon komoly elektronikus fedélzeti rendszerek is társulnak: többek között sisakra szerelhető éjjellátó berendezés, HOTAS, HUD, színes LCD kijelzők, GPS navigációs rendszer, lézeres távolságmérő növelik a pilóták esélyeit a kijelölt harci feladat sikeres végrehajtására.

Orientalista.hu – (Aerotech.hu – Fighter Sweep)

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑