Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok először végeztek ki nyilvánosan egy elítéltet tavalyi afganisztáni hatalomátvételük óta

2022. 12. 08.

A tálibok először végeztek ki nyilvánosan egy elítéltet azóta, hogy tavaly augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban – közölte a kabuli kormány egyik szóvivője szerdán.

A kivégzést a nyugati Faráh tartományban hajtották végre több száz ember, köztük számos magas rangú tálib tisztségviselő előtt – tette hozzá Zabihulláh Mudzsáhid.

Az ítéletet az ország három legmagasabb szintű bírósága és Hibatullah Ahundzada, a tálibok legfelsőbb vezetője is jóváhagyta – írta meg az MTI.

A kivégzett férfi Herát tartományban élt. Azért ítélték el, mert öt évvel korábban meggyilkolt egy másik férfit, valamint ellopta motorkerékpárját és mobiltelefonját.

A tálibok kilencvenes évekbeli uralma idején rendszeresek voltak a nyilvános kivégzések, korbácsolások és megkövezések. 2021-es hatalomátvételükkor azt ígérték, hogy mérsékeltebb irányvonalat fognak követni, és biztosítják a nők, illetve a kisebbségek jogait. Ehelyett korlátozták a szabadságjogokat és a nők oktatását, valamint több alkalommal nyilvános korbácsolással büntették a lopást és a házasságtörést.

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑