Cadmus fordítás Cadmus
  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Török választások

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Tajvani konfliktus

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Jemeni polgárháború

  • Terrorhullám a Száhel-övezetben

  • Időjárás

A tálibok humanitárius segítséget és vakcinákat kértek az USA-tól

2021. 10. 10.

Egyebek között terrorelhárítási és humanitárius kérdésekről egyeztettek amerikai diplomaták az Afganisztánban hatalomra került tálibok képviselőivel szombaton a katari fővárosban, Dohában. Az amerikai csapatkivonás óta ez az első átfogó megbeszélés a felek között. Az USA egyébként továbbra is fenntartja, hogy hivatalosan nem ismeri el a tálib kormányt.

Amerikai tisztségviselők szerint a kétnapos dohai tárgyalások egyik kiemelt napirendi pontja, miként lehet elejét venni annak, hogy Afganisztán ismét a terrorizmus melegágya legyen. Szintén terítékre kerül majd az ott rekedt amerikai állampolgárok biztonságos hazaszállítása.

Az afgán küldöttséget vezető Amir Hán Muttaki külügyminiszter a megbeszélésen kijelentette, hogy Afganisztán új vezetésének meggyengítése instabilitással járna, s ez nem szolgálná a nemzetközi közösség érdekeit.

Muttaki szerint a tálib delegáció az amerikai féltől az afgán központi bank zárolt valuta-tartalékainak feloldását kérte. A tálib hatalomátvételt követően az Egyesült Államok befagyasztotta a hozzávetőleg kilencmilliárd dollárra tehető vagyont, aminek következtében drasztikus devizahiány jelentkezett, s elszabadult az alapvető élelmiszerek és az üzemanyagok ára a dél-ázsiai országban.

A tálib diplomácia humanitárius segélyt is kért Afganisztán számára. Állításuk szerint az amerikai delegáció fontolóra veszi a segítségnyújtást.
Muttaki azt is mondta, hogy az amerikai fél támogatást ígért az afgán oltási kampány számára. Washington még júliusban hárommillió adag Johnson & Johnson vakcinát ajánlott fel.

A két küldöttség a külügyminiszter szerint megvitatta, miként lehet új fejezetet nyitni a két ország között Afganisztán két évtizeden át történt megszállását követően. Hozzátette, hogy az afgán küldöttség a napokban európai tisztségviselőkkel is találkozik.

Szuhail Sahín tálib szóvivő az AP amerikai hírügynökségnek kizárta az egyre aktívabbá váló Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni együttműködés lehetőségét az Egyesült Államokkal. „Egyedül is megbirkózunk az Iszlám Állammal” – hangoztatta Sahín. Az Iszlám Állam fegyveresei az utóbbi időben fokozták támadásaikat a rivális tálibokkal szemben, pénteken egy 46 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet követtek el az észak-afganisztáni Kunduz egyik síita mecsetében.

MTI, 444

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑