A tálibok jelentkeztek több, halálos áldozatokkal járó rajtaütés elkövetéséért Afganisztánban

Szóvivőjük útján a kormányellenes, iszlamista tálibok több, Afganisztánban nemrég végrehajtott támadás elkövetőiként jelentkeztek pénteken. Az akciókat nem sokkal a ramadán böjti hónap végét jelző ünnep alkalmából meghirdetett háromnapos tűzszünet lejárta után követték el.

Zabihullah Mudzsáhid Twitter-üzenetben jelentette be, hogy ők a felelősek csütörtök éjjel a kelet-afganisztáni Paktia tartomány egy ellenőrző pontja elleni támadásért, amelyben az afgán biztonsági erők 14 tagja vesztette életét.
Két másik, a közép-afganisztáni Parván és a nyugati Faráh tartományokban csütörtökön elkövetett támadásért is jelentkeztek. A két rajtaütésben összesen legalább 14 biztonsági emberrel végeztek.

A vasárnap kezdődött, kedden lejárt tűzszünetet – amelyet a böjtöt lezáró ünnep alkalmából a tálibok javasoltak – a szemben álló felek betartották, az Afganisztáni Független Emberi Jogi Bizottság (AIHRC) szerint e 3 napban 80 százalékkal csökkent a civil áldozatok száma.

Kedden az afgán kormány újabb 900 tálib foglyot engedett szabadon annak érdekében, hogy előmozdítsa a Kabul és a radikálisok közti béketárgyalásokat.

Dzsavíd Fejszál, a kabuli nemzetbiztonsági tanács szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy újabb tálib delegáció érkezett Kabulba.

A fogolycsere – amelynek keretében az afgán kormánynak összesen ötezer tálib foglyot kell szabadon bocsátania – része az Egyesült Államok és a tálibok közt február végén Dohában aláírt békemegállapodásnak. Az alku része a nemzetközi haderő fokozatos kivonása, valamint az ahhoz szükséges biztonsági garancia is.

Márciustól a fegyveres tálibok valóban leálltak az országban állomásozó külföldi haderő elleni támadásokkal, de az afgán erők ellen megsokszorozták műveleteiket.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑