Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok szerint február végén aláírják a megállapodást az Egyesült Államokkal

Február végén megszületik a megállapodás az afganisztáni tálibok és az Egyesült Államok között – állította hétfőn a szélsőséges szervezet katari szóvivője a dpa német hírügynökségnek.

„Az egyezség értelmében a külföldi csapatok mindegyike elhagyja Afganisztánt. Nem fogjuk engedni senkinek, hogy Afganisztán területét egy másik ország ellen használják fel” – hangoztatta Szuhail Sáhin.

Hozzátette, mintegy ötezer tálib foglyot fognak szabadon engedni az aláírást követően, de még a rendezésről szóló hazai tárgyalások megkezdése előtt.

Az Egyesült Államok sem a bejelentésben felvázolt menetrendet, sem annak a tartalmát nem erősítette meg.

Ugyancsak hétfőn Abdulla Abdulla afgán miniszterelnök arról számolt be, hogy az amerikaiak és a tálibok közötti megegyezés „véglegesítés” alatt áll.

A felek képviselői között már több mint másfél éve tartanak a tárgyalások.

Sajtóhírek szerint a kormányellenes fegyveresek hamarosan bejelentik, hogy hét napra „visszafogják” a támadásaikat országszerte. Ezt állítólag Washington szabta meg az aláírás egyik előfeltételeként.

Szuhail Sáhin arra nem tért ki, hogy mikortól kezdődhet meg ez az időszak.

Zalmay Khalizad amerikai főtárgyaló vasárnap arra szólította fel az afgánokat, hogy „ragadják meg a lehetőséget, és vessenek véget több mint négy évtized háborús gyötrelmének”. Rámutatott azonban, hogy „a siker nem garantált”.

Eközben legkevesebb tizenhárom afgán katona vesztette életét egy tálib merényletben Kunduz tartományban. A kormányerők pedig az elmúlt 24 órában húsz műveletet, tíz légicsapást hajtottak végre tizenöt tartományban – jelentette a dpa német hírügynökség.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑