Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok vezetője szerint jó a közbiztonság Afganisztánban

2022. 05. 02.

Afganisztán biztonsági helyzetét méltatta Hibatulla Ahundzada molla, a radikális iszlamista tálibok vezetője vasárnap, a muzulmán böjti hónap, a Ramadán végét jelző háromnapos ünnep, az Eid al-Fitr (a böjt megtörésének ünnepe) alkalmából tartott beszédében – jelentette vasárnap az al-Dzsazírára hivatkozva a Profitline.

A katari hírtelevízió felidézte, hogy az afganisztáni tálibok vezetőjének ez a második közszereplése, amióta 2016-ban átvette a mozgalom irányítását. Ahundzada egyebek között arról beszélt, hogy a tálibok tavaly augusztusi hatalomra kerülésük óta megszerezték a szabadságot és biztonságot tudtak teremteni.

Ahundzada a tálibok hatalmi központjának számító, déli Kandahár városának egyik mecsetjében beszélt. Testőrök vették körül, újságírók nem közelíthették meg őt, a mecset felett pedig két helikopter körözött. “Gratulálok a győzelemhez, szabadsághoz és a sikerhez” – fogalmazott szombaton hívei ezreinek a tálib vezető, majd hozzátette: “gratuláció a biztonsághoz és az iszlám rendszerhez”.

Bár a pokolgépes támadások ország szerte gyérebbé a tálibok hatalomra kerülése óta, az afgánok számára szombaton véget ért Ramadán utolsó két hetében ismét megugrott a merényletek száma. A legutóbb pénteken követtek el robbantásos merényletet egy kabuli mecsetben, az imádság idején.

Civilek tucatjai estek áldozatul síita és szúfi muszlim közösségek ellen elkövetett terrortámadásoknak, amelyek egy részének elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet jelentkezett.

Az Al-Dzsazíra emlékeztetett: Hibatulla Ahundzada ritka közszereplései találgatásoknak adtak táptalajt az új tálib kormányzatban játszott szerepét illetően, sőt, esetleges haláláról is volt szóbeszéd. A feltehetőleg 70-es éveiben járó tálib vezető 2016 óta spirituális vezetője a radikális mozgalomnak. Az amerikai drónok által Pakisztánban megölt Aktar Mohammed Manszúr mollát követően került a tálibok élére.

Eddig jórészt a muszlim ünnepek alkalmából közzétett üzenetek formájában érintkezett híveivel. Pénteken, a böjttörés előtt továbbított egyik felvételén például nem tett említést az Afganisztánban a Ramadán idején elkövetett merényletekről, hanem inkább a tálibokat méltatta, amiért “erős iszlamista nemzeti hadsereget és hírszerzést” építenek.

Egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el a tálibok Afganisztáni Iszlám Emirátusát. Eddig egyetlen ország sem ismerte el Kabul új vezetőit.

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑