Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok visszafogadnák az Európában elutasított afgán menedékkérőket

2021. 08. 31.

A radikális iszlamista tálibok visszafogadnák az Európában elutasított afgán menedékkérőket, akiket azután bíróság elé állítanának – közölte hétfőn a Kronen Zeitung című osztrák lap Zabihullah Mudzsahidra tálib szóvivőre hivatkozva.

“Igen. Bíróság elé állítjuk őket. Törvényszéknek kell majd döntenie sorsukról” – válaszolt Mudzsahid arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy a tálibok visszafogadják-e a Németországban, illetve Ausztriában elutasított menedékérőket, valamint azokat, akik bűncselekményt követtek el ezekben az országokban.

Mudzsahid nem fejtette ki, miért kellene az érintetteket bíróság elé állítani, vagy milyen ítéletre számíthatnak.

A tálibok szóvivője ismételten megfogadta, hogy tiszteletben fogják tartani a nők jogait az iszlám törvénykezés (saría) keretén belül. “Biztosítani fogjuk a nők iszlám által szavatolt jogait, elősegítjük oktatásukat és megteremtjük munkájuk feltételeit. Ezen dolgozunk” – hangsúlyozta Mudzsahid.

Ausztria konzervatív kormánya szigorú bevándorlási politikát folytat az afgán menedékkérőkkel szemben. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter eleinte azt szorgalmazta, hogy folytatni kell az elutasított menedékkérők visszaküldését Afganisztánba, amíg lehetséges. Időközben elismerte, hogy ez már nem lehetséges, de “kitoloncolási központokat” szeretne az Afganisztánnal szomszédos államokban.

Megérkezett a WHO első segélyszállítmánya Afganisztánba a tálibok hatalomátvétele óta

Megérkezett az Egészségügyi Világszervezet (WHO) első segélyszállítmánya hétfőn Afganisztánba a tálibok mintegy két hete történt hatalomátvétele óta.

A WHO közlése szerint az egészségügyi készleteket szállító repülőgépet Pakisztán bocsájtotta az Egészségügyi Világszervezet rendelkezésére. A Dubajból indult gép az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban szállt le 12,5 tonna gyógyszerrel és orvosi felszereléssel a fedélzetén.

A WHO már a múlt hét pénteken figyelmeztetett, hogy Afganisztánban napokon belül elfogynak az egészségügyi készletek. A szervezet logisztikai gondokkal küszködött, s nem tudott mintegy ötszáz tonna segélyt leszállítani, mert a kabuli repülőtéren a kimenekítési műveletek nyomán felfordulás alakult ki.

Ahmed al-Mandhari, a WHO térségért illetékes vezetője szerint a mostani szállítmánnyal legalább részlegesen fel tudják tölteni a készleteket, s ez által a szervezet támogatta egészségügyi intézmények egyelőre folytatni tudják tevékenységüket. Mindez nagyjából 200 ezer ember ellátására elegendő, illetve 3500 műtéthez. A szállítmányt közvetlenül 40 klinikának küldik 29 afgán tartományban.

Miután az Egyesült Államok és a nyugati országok kimenekítési missziója augusztus 31-el véget ér, megkezdődhet “a rászoruló afgánok millióinak humanitárius ellátása” – közölte a WHO.

A tálibok mintegy két hete vették át az ellenőrzést Afganisztánban. Az Egyesült Államok által szervezett légihídon keresztül augusztus 14. óta nagyjából 116 ezer embert evakuáltak.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , ,




Back to Top ↑