Cadmus fordítás Cadmus

A Teherán elleni szankciók feloldását sürgette az iráni és a kínai elnök Pekingben

2023. 02. 16.

A Teherán elleni szankciók feloldását sürgette Pekingben csütörtökön Ebrahim Raíszi iráni elnök és kínai hivatali partnere, Hszi Csin-ping, emlékeztetve arra, hogy a büntetőintézkedések eltörlése része az iráni atomprogrammal kapcsolatos, jelenleg függőben lévő nemzetközi megállapodásnak.

A két elnök az egyeztetést követően közös nyilatkozatban tudatta, hogy Hszi Csin-ping elfogadta iráni kollégája meghívását, és nemsokára ellátogat a síita államba. Hszi legutóbb 2016-ban járt az országban, közel-keleti diplomáciai körútjának részeként.

A közös nyilatkozatban a 2015-ben elfogadott közös átfogó akcióterv (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) betartására szólítottak fel, ennek keretében Irán megállapodott több országgal, köztük az Egyesült Államokkal is, hogy korlátozza nukleáris programját, cserébe a gazdasági szankciók enyhítéséért.

Donald Trump akkori amerikai elnök azonban 2018-ban egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményből, és visszaállította az Iránnal szembeni büntetőintézkedéseket.

Utódja, Joe Biden azt hangoztatta, hogy kész visszatérni a megállapodáshoz, ha Teherán is visszaállítja a nukleáris korlátozásokat, a tárgyalások azonban a Washington által ismét feloldandó szankciók mértékén akadoznak.

“Az összes szankciót fel kell oldani ellenőrizhető keretek között, hogy elősegítsék az akcióterv teljes és hatékony végrehajtását” – jelentette ki Hszi Csin-ping és Ebrahim Raiszi közös nyilatkozatban.

A felek hangsúlyozták, hogy a szankciók feloldása és Irán gazdasági érdekeinek biztosítása fontos elemei a megállapodásnak.
Hszi azt ígérte, Kína segíteni fogja Iránt a tárgyalásokban, és támogatja az országot szuverenitása, függetlensége, területi épsége és nemzeti méltósága megőrzésében, illetve abban, hogy ellenálljon a megfélemlítésnek.

“Kína határozottan ellenzi a külső erők beavatkozását a belügyekbe, mert ez aláássa Irán biztonságát és stabilitását” – jelentette ki a két elnök közös nyilatkozatban.

A kínai államfő beszélt arról is, hogy folytatják az együttműködést a kínai kezdeményezésű, Selyemút nevű nemzetközi kereskedelmi kezdeményezés keretén belül.

A közös nyilatkozatban kitértek Afganisztánra is, felszólítva az országban hatalmon lévő, iszlamista tálibokat, hogy mielőbb kezdjenek egyeztetéseket egy, az ország összes etnikai kisebbségét és politikai irányzatát magába foglaló kormány megalakításáról. Mindemellett sürgették Kabult, vonja vissza a nőket a felsőoktatásból kizáró rendeletét.

Hétfőn a felek 20 szándéknyilatkozatot írtak alá a többi között a kereskedelem, a mezőgazdaság és a környezetvédelem terén – ismertette az IRNA iráni állami hírügynökség.

Hétfőn kezdődött háromnapos kínai útjára Raíszit elkísérte Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter is. Peking az iráni olaj egyik legfőbb felvásárlójaként Teherán fontos kereskedelmi partnere.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑