Cadmus fordítás Cadmus

A tervezettnél kevesebb katonát hív haza Washington Afganisztánból

2016. 07. 07.

Az afgán elnök üdvözölte a döntést.

Az Egyesült Államok csökkenti ugyan az Afganisztánban lévő csapatai létszámát, de jóval kisebb mértékben a tervezettnél: 2017 elejéig 8400 amerikai katona marad az közép-ázsiai országban – jelentette be szerdán Barack Obama amerikai elnök Ashton Carter védelmi miniszternek és Joseph Dunfordnak, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjének jelenlétében.

Az eredeti tervek szerint az év végéig 5500 főre csökkent volna az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák létszáma, az elnök azonban úgy döntött, 2017 elejéig 8400 katona marad az ázsiai országban. Az Egyesült Államok jelenleg 9800 katonát állomásoztat Afganisztánban.

Rövid nyilatkozatában az elnök leszögezte: Afganisztánban változatlanul rendkívül ingatag a biztonsági helyzet, a tálibok változatlanul fenyegetést jelentenek, néhány vidéken még meg is erősödtek. „Ez a helyes döntés” – szögezte le az elnök.

Obama hangsúlyozta, hogy elnöksége idején véget vetett az Egyesült Államok harci tevékenységének Irakban és Afganisztánban, az utóbbi országban maradó csapatok feladata pedig továbbra sem a harci cselekményekben való részvétel lesz, hanem az afgán rendőrség és katonaság kiképzése, tanácsadás és a terrorellenes küzdelem támogatása a tálibok és más terrorista csoportok ellen.

Asraf Gáni afgán elnök üdvözölte az amerikai elnök döntését, miszerint a tervezettnél több amerikai katona marad Afganisztánban. A Twitteren közzétett bejegyzésében hangsúlyozta: az amerikai döntés jól szemlélteti, hogy a két ország folytatja partneri kapcsolatát a közös célok elérésének érdekében.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑