Cadmus fordítás Cadmus

A török alkotmánybíróság hiányosságok miatt visszaküldte az ügyészségnek a kurdbarát párt bezárását célzó keresetet

2021. 03. 31.

A török alkotmánybíróság eljárásjogi hiányosságok miatt szerdán visszaküldte az ügyészségnek azt a keresetet, amelyet terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra hivatkozva a harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) bezáratása céljából nyújtottak be a testülethez – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A legfelsőbb bíróság egyik ügyésze, Bekir Sahin március 17-én kezdeményezett eljárást az alkotmánybíróságánál a HDP ellen.

A vádirat szerint a párt tagjainak kijelentései, megnyilvánulásai az állam és a nemzet egységének megbontására, valamint megdöntésére irányulnak. A 609 oldalas dokumentumban az szerepelt, hogy a HDP bezárása és megfosztása az állami támogatástól “jogi kötelesség a Török Köztársaság területi egységének, valamint a társadalom békéjének és biztonságának szempontjából”.

Mint olvasható volt: a kurdbarát párt teljes mértékben a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) irányítása alatt áll. Tulajdonképpen a HDP és a PKK között nincs különbség – állapította meg a dokumentum. A vádirat 687 embernek a politikától való, öt évre szóló eltiltását is kérelmezte, beleértve a párt börtönben ülő volt társelnökét, Selahattin Demirtast, továbbá a jelenlegi társelnököket, Pervin Buldant és Mithat Sancart is.

A török vezetés a HDP-t évek óta a PKK a “politikai kirakataként” kezeli. A milícia 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. Ankara különösen a 2016-os katonai puccskísérlet utáni tisztogatások keretében kezdett el fokozottan fellépni a kurdbarát párt társelnökei, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen, miközben a kormányzat nem a HDP-t teszi felelőssé az összeesküvésért.

A párt számos tagja továbbra is előzetes letartóztatásban ül, mert a legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

A HDP tagadja, hogy közvetlen kapcsolata volna a PKK-val. A kurdbarát párttal szembeni indulatokat a legutóbb az korbácsolta fel, hogy február közepén török katonák a PKK által elrabolt tizenhárom török állampolgár holttestére találtak rá az észak-iraki hegyekben, ahol a fegyveresek főhadiszállása is található.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑