Cadmus fordítás Cadmus

A török elnök gratulált Joe Bidennek

2020. 11. 11.

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden üzenetben gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez – közölte a török államfői hivatal.

Erdogan reményét fejezte ki, hogy a választás eredménye kedvező lesz a “baráti és szövetséges” Egyesült Államok népe számára.

Közvetlenül Bidenhez intézve szavait úgy fogalmazott: “miként akkoriban, amikor alelnöksége idején számos alkalommal találkoztunk, a török-amerikai kapcsolatok most is mélyen gyökerező stratégiai jelleget hordoznak”.

“A globális és regionális szinten napjainkban tapasztalt kihívások szükségessé teszik, hogy a közös érdekekre és értékekre alapuló kapcsolatainkat még inkább fejlesszük és megerősítsük” – hangsúlyozta a török elnök.
Majd hozzátette: “ismételten kifejezem eltökéltségünket az amerikai vezetésnek az előttünk álló időszakban erre irányuló szoros munkát illetően”.

A török államfő hangsúlyozta: “hiszem, hogy az országaink közötti erős együttműködés és szövetségi kötelék miként máig, úgy a jövőben is létfontosságú hozzájárulásokat fog tenni a világbékéhez.”

“Legőszintébb jókívánságaimat küldöm az Egyesült Államok népének békéjéért és jólétéért” – zárta üzenetét Erdogan.

Törökország azon kevés országok egyike, amelyek nem fejezték ki már a hétvégén gratulációjukat Bidennek.
Erdogan a demokrata jelölt ellenfelével, Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnökkel ápol jó kapcsolatot, bár a két NATO-szövetséges ország az utóbbi években mégis több kérdésben vitába keveredett, például a szíriai kurd milíciák szerepével vagy a török kormányzat legfőbb közellenségének számító, Amerikában élő muszlim hitszónok, Fethullah Gülen kiadatásával kapcsolatban.

Ráadásul amerikai szenátorok szankciókat szorgalmaznak Ankarával szemben, amiért Oroszországtól vásárolt légvédelmi rakétarendszert.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑