A török hadsereg ismét kurd célpontokat támadott meg (képek, videó)

A török haderő ma újabb csapásokat mért észak-szíriai kurd célpontokra az afríni hadművelete keretében – közölték hivatalosan.

Egyelőre csak a tüzérség támadott a határon át, de bármikor megindulhatnak a török szárazföldi csapatok is – írta az AFP nevű francia hírügynökség.

A török tüzérség “jogos önvédelemből” mért csapásokat a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciának és a Kurd Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek állásaira Afrín város környékén, mert állítása szerint onnan támadás ért török területeket.

Az Emberi Jogok Szíriai megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat arról számolt be, hogy tüzérségi párbaj volt a török hadsereg és az Egyesült Államok támogatta Szíriai Demokratikus Erők nevű  kurd szervezet között. Ez utóbbinak domináns tagszervezete a Népvédelmi Egységek. Az OSDH nem tud arról, hogy a tüzérségi harcnak volnának halottai vagy sebesültjei.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szombat hajnali értesülése szerint

kurd fegyveresek megöltek négy török katonát, amikor ők szíriai területre próbáltak behatolni.

Magát Szíriai Szabad Hadseregnek nevező iszlamista fegyveres csoport tagjai a török hadsereget támogatva Afrin ellen indulnak harcolni:

 

 

Korábban az Anadolu török hírügynökség számolt be arról, hogy a török hadsereg különleges alakulatait a Szíriával határos déli fekvésű Hatay tartomány Kirikhan és Hassa városainak térségébe telepítették.

Nurettin Canikli török védelmi miniszter tegnap az A Haber török televíziónak adott interjújában kijelentette: a török tüzérség elmúlt napokban leadott lövéseivel “gyakorlatilag megkezdődött” a YPG által ellenőrzött északnyugat-szíriai Afrín térsége elleni hadművelet.

Arra a kérdésre, hogy a szíriai határ átlépésére mikor kerül sor, a miniszter úgy válaszolt: “lehet, hogy ma, lehet, hogy holnap vagy talán még az este”.

Ankara a törökországi kurd szeparatisták szervezetéhez (PKK) hasonló terrorszervezetnek tartja az Észak-Szíria túlnyomó részét ellenőrző YPG-t.

Damaszkusz csütörtökön óva intette Törökországot az afríni hadművelettől, mondván, a szíriai légvédelem készen áll arra, hogy megsemmisítse a Szíria légterébe behatoló török légi célpontokat.

Elemzők szerint

ésszerűtlen volna a török hadsereg részéről bármilyen jelentősebb hadműveletet indítani a kurdok ellen Oroszország jóváhagyása nélkül, amelynek jó kapcsolata van az YPG-vel.

A Népvédelmi Egység 2012-ben szerezte meg Afrínt a szíriai kormányerők visszavonulásával. A területen korábban 200 ezren éltek, de a menekültek révén ez a szám mára 500 ezerre nőtt. A lakosság mintegy felét arabok, a fennmaradó hányadot főként kurdok, kisebb részt pedig türkmének teszik ki. Az YPG nagyjából 10 ezer milicistája állomásozik Afrínban.

Orientalista.hu – Origo, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑