Cadmus fordítás Cadmus

A török kormánypárt nacionalista szövetségese üdvözölte a kurdbarát párt bezárását célzó eljárást

2021. 03. 18.

A Recep Tayyip Erdogan török elnök irányította kormánypárttal szövetséges török nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) csütörtökön üdvözölte, hogy egy államügyész – terrorszervezethez fűződő kapcsolatokra hivatkozva – előző nap eljárást indított az alkotmánybíróságnál a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) bezárása céljából.

Devlet Bahceli MHP-elnök a párt csütörtöki kongresszusán tartott felszólalásában “a jog, a törvény és az igazság hangjának” nevezte az ügyész lépését. Bahceli – politikai köntösbe bújt bűnszervezetnek minősítve a kurdbarát pártot – beszédében egyúttal azt is hangoztatta, hogy “becsületbeli ügy” úgy bezárni a HDP-t, hogy más néven se alakulhasson újra.

Az államügyész szerdán benyújtott vádirata szerint a kurdbarát párt tagjainak kijelentései, megnyilvánulásai az állam és a nemzet egységének megbontására, valamint a hatalom megdöntésére irányulnak.

A török külügyminisztérium csütörtöki közleményében a jogi kezdeményezést érő amerikai és európai uniós bírálatra reagálva azt írta, hogy a folyamatban lévő eljárás kommentálása beavatkozás az igazságszolgáltatásba. A tárca aláhúzta, hogy mindenkinek meg kell várnia az alkotmánybíróság döntését, és arra szólította fel a “következetlen és a belügyekbe beavatkozni merészelő köröket”, hogy tartsák tiszteletben a független bíróságok által folytatott jogi eljárásokat.

A török vezetés a HDP-t évek óta annak a nemzetközileg terrorszervezetnek nyilvánított Kurdisztáni Munkáspártnak (PKK) a “politikai kirakataként” kezeli, amely 1984 óta folytat fegyveres felkelést a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. Ankara különösen a 2016-os katonai puccskísérlet utáni tisztogatások keretében kezdett el fokozottan fellépni a párt társelnökei, politikusai, polgármesterei, aktivistái és támogatói ellen, miközben a kormányzat nem a HDP-t teszi felelőssé az összeesküvésért.

A kurdbarát párt számos tagja továbbra is előzetes letartóztatásban ül, mert a legsúlyosabb vádpontokat tartalmazó perekben még nem született ítélet.

A HDP tagadja, hogy közvetlen kapcsolata volna a PKK-val.

A párttal szembeni indulatokat a legutóbb az korbácsolta fel, hogy február közepén török katonák a PKK által elrabolt tizenhárom török állampolgár holttestére találtak rá az észak-iraki hegyekben, ahol a PKK főhadiszállása is található.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑