Cadmus fordítás Cadmus

A török választási bizottság pert indított az isztambuli polgármester ellen becsületsértés miatt

2021. 05. 29.

 A török választási bizottság pert indított Ekrem Imamoglu isztambuli polgármester ellen, amiért az ellenzéki kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) politikusa a 2019-es helyhatósági választások során állítólag nyilvánosan sértegette a testület tagjait – közölte az Anadolu állami hírügynökség pénteken.

Értesülések szerint a török ügyészség négy évig terjedő börtönt kiszabását követeli Imamoglu ellen.
A politikus a megelőző nyomozati eljárás során tagadta az ellene felhozott vádakat. Mint mondta, nem egy bizonyos személy ellen szólalt fel, hanem “kemény politikai bírálatot fogalmazott meg”.

A kormányközeli Sabah című lap szerint Imamoglu egy sajtókonferencián ostobának nevezte azokat, akik elrendelték a 2019. március 31-ei isztambuli főpolgármester-választás eredményeinek érvénytelenítését, amit egyébként megnyert a kormánypárt jelöltjével, Binali Yildirimmel szemben.

A szavazást az év június 23-án megismételték, mert a korábbi eredményt a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, majd az illetékes hatóság helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette a főpolgármester-választást, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették.

A lépés nemzetközi bírálA megismételt szavazáson a CHP színeiben induló Imamoglut ezúttal nagyarányú fölénnyel választották főpolgármesterré. A Recep Tayyip Erdogan elnök vezette kormánypárt, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után először veszítette el akkor a legnépesebb város vezetését.
A CHP a legnagyobb ellenzéki párt a török parlamentben, Imamoglura pedig Erdogan egyik lehetséges kihívójaként tekintenek a 2023-as elnökválasztáson.

Erdogan ügyvédei Canan Kaftancioglu, a CHP Isztambul tartományi elnöke ellen is keresetet nyújtottak be becsületsértés miatt. A török elnök félmillió török líra (16,6 millió forint) kártérítést követel, mert az ellenzéki politikus egy januári sajtótájékoztatóján Erdogant “elnöki széket foglaló személynek nevezte” a tekintélyes Bogazici (Boszporusz) Egyetem diáktüntetései kapcsán. A diákok az ellen tiltakoztak, hogy Erdogan január elején a konzervatív, iszlamista kormánypárttal kapcsolatban álló rektort nevezett ki a felsőoktatási intézmény élére. A demonstrálók azt követelik, hogy az egyetem maga választhassa meg vezetőjét.

MTI

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑