Cadmus fordítás Cadmus

A tripoli vezetés tagadja, hogy szíriai iszlamista fegyveresek harcolnának az oldalán

A tripoli székhelyű líbiai egységkormány vasárnap tagadta azt, hogy Törökország támogatását élvező szíriai iszlamista fegyveresek harcolnának az oldalán.

A kormány arra reagált, hogy a közösségi portálokon egy videó jelent meg, amelyen egy csoport fegyveres szíriai arab dialektusban arról beszél, hogy sikeresen elfoglalták a líbiai főváros ellen hadművelet folytató Halífa Haftar tábornok erőinek egyik támaszpontját.

„Ilyen felvételek forgalomba hozatala mindössze elkeseredett kísérlet arra, hogy eltorzítsák csapataink győzelmeit” – hangoztatta a nemzetközileg elismert tripoli vezetés sajtószolgálata.

A török hadsereg szíriai szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) szintén tagadta, hogy csapatokat küldött volna Líbiába.

Az al-Hadasz szaúdi televíziós csatorna szombaton szíriai ellenzéki forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy Törökország több mint nyolcezer, vele szövetséges Szíriában tevékenykedő iszlamista fegyverest tervez Líbiába küldeni a líbiai egységkormányhoz hű milíciák megsegítésére.

Vasárnap a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) már azt közölte, hogy legalább 300 fegyveres érkezett Tripoliba. A szervezet szerint a harcosok a líbiai főváros déli részében kialakított táborban gyülekeznek.

A szaúdi televízió úgy értesült, hogy az újoncok toborzására négy irodát hoztak létre Afrínban, illetve er-Rai és Ahtarín északnyugat-szíriai városokban, amelyek Törökország és a vele szövetséges helyi terrorista csoportosulások uralma alatt állnak. Az al-Hadasz állítása szerint a Líbiába küldendő harcosok kiválogatását az Ankara támogatását élvező, Murád Szultán nevű szíriai turkomán fegyveres csoport végzik.

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön bejelentette, hogy a török parlament januárban napirendre tűzi török csapatok Líbiába küldésének engedélyezését a nemzetközileg elfogadott kormány támogatására. Az Anadolu állami hírügynökség szombati jelentése szerint a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) már hétfőn kész beterjeszteni az erre vonatkozó javaslatot, így az előterjesztésről már január 2-án szavazhat a török törvényhozás.

MTI

 

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑