Cadmus

A tűzszünet ellenére ágyúzás folyik Északkelet-Szíriában

Szórványos ágyúzás folyt pénteken az északkelet-szíriai Rász el-Ajn településnél, egy nappal azt követően, hogy Törökország és az Egyesült Államok ötnapos tűzszünetben állapodott meg.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns aktivistahálózat beszámolója szerint a térség péntek reggel tüzérségi és kézi fegyverektől volt hangos, míg más területeken viszonylagos csend volt.

A folytatódó harcok hírét megerősítették a szíriai határ túloldalán, a török Ceylanpinarban, ahol arról számoltak be, hogy Rász el-Ajn egyes részeiből ágyúdörej hallatszott, a területen pedig füstoszlop emelkedett a magasba.

Az OSDH értesülése szerint a török erők a települést lövik, illetve a város kórházát, ahol sok sebesültet látnak el.

Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön azt mondta, hogy Törökország 120 órára felfüggeszti észak-szíriai offenzíváját azért, hogy a szíriai kurd fegyveresek visszavonuljanak a török haderő által kialakítandó úgynevezett „biztonsági övezetből”.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amelynek gerincét az YPG kurd milícia adja, azt közölte, hogy elfogadta a tűzszünetet, ami csütörtök este 22 órakor lépett hatályba. A szervezet reményét fejezte ki, hogy a török haderő tartja magát a megállapodáshoz.

A Reuters jelentésében azt írta, hogy Törökország a tűzszünettel eléri mindazokat a célokat, amelyeket még a hadművelet kezdetekor, október 9-én meghirdetett. Ennek értelmében a török haderő a határ mentén 30 kilométernél szélesebb sávot von ellenőrzése alá Szíriában, miközben az Egyesült Államokkal korábban szövetséges kurd milíciának ki kell onnan vonulnia.

Egyelőre nem világos, hogy az SDF mennyiben tesz eleget a megállapodásban foglaltaknak azon a területen, amelyet korábban felügyelt az Egyesült Államok katonai támogatásával.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő a hadművelet meghirdetésekor azt mondta, a támadás az Iszlám Állam dzsihadista szervezete és az YPG ellen irányul. Ez utóbbi szervezetet Törökország azzal a törvényen kívül helyezett szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) társítja, amely felkelést folytat a törökországi kurd autonómia kialakításáért. Az Egyesült Államok ugyanakkor az YPG-re támaszkodott, hogy segítsen legyőzni az Iszlám Államot, és most Washingtont az a vád éri, cserben hagyta korábbi szövetségesét.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑