Cadmus fordítás Cadmus

A tűzszüneti tervről egyeztetett Joe Biden és Benjamin Netanjahu telefonon

2024. 07. 05.

A gázai tűzszüneti tervről, és a Hamász arra adott válaszáról is egyeztetett telefonon Joe Biden amerikai elnök és Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök csütörtökön.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök üdvözölte, hogy az izraeli kormányfő felhatalmazta a tárgyalásokon részt vevő izraeli kormányzati illetékeseket, hogy folytassanak egyeztetést a tűzszüneti folyamatban közreműködő amerikai, katari és egyiptomi közvetítőkkel.

A tűzszüneti tervezet arra az izraeli javaslatra épül, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és a G7-ek is támogatnak, amelynek részleteiről még májusban Joe Biden számolt be. A terv megvalósulása több lépésben vezetne el az összes, még Hamász kezében lévő túsz elengedéséhez.

Joe Biden, a Fehér Ház közlése szerint, megerősítette „megmásíthatatlan elkötelezettségét” Izrael biztonsága iránt, beleértve az Irán által támogatott libanoni Hezbollah jelentette fenyegetést.

A két vezető egyaránt üdvözölte, hogy kormányzataik nemzetbiztonsági illetékesei július 15-én találkoznak a stratégiai konzultatív csoport keretében.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑